20 Mart 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2025 11:50 | Son Güncelleme: 27.02.2025 11:52

Washington Post inceledi: Deodorant kullanmak için en doğru zaman hangisi?

İyi bir koltuk altı bakımı için anahtar bileşen vardır: Ne uygulayacağınızı ve ne zaman uygulayacağınızı bilmek. Washington Post, doğru deodorant kullanımına dair bilinmesi gerekenleri yazdı
Washington Post inceledi: Deodorant kullanmak için en doğru zaman hangisi?
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Sosyal medyada son günlerde deodorantın aslında sabahları değil, geceleri yatmadan önce sürülmesi gerektiğine dair paylaşımlar dolaşıyor. İddiaya göre bu şekilde gün boyu ter kokusu önleniyor. Bu tavsiye doğru, ancak daha iyi koltuk altı bakımı için neyi ne zaman uygulayacağınızı bilmek önemlidir.
Vücut kokusu yalnızca terden kaynaklanmaz. Ciltteki bakterilerin yağ asitlerine dönüşmesi sonucu hoş olmayan kokular ortaya çıkar. Birçok kişi bu kokuyla deodorant ya da antiperspirantlarla mücadele eder.
Dermatologlar, deodorantların koltuk altı kokusunu maskelemeyi amaçladığını, tipik olarak parfüm içerdiğini ve tekrar tekrar uygulanabileceğini söylüyor.

Antiperspirantlar ter bezlerini geçici olarak bloke ederek teri ve bunun sonucunda oluşan vücut kokusunu azaltır. Bir çalışmada, ter önleyici kullanan katılımcıların terinin ortalama yüzde 77,7 oranında azaldığı bildirildi. Dermatologlar, antiperspirantların yatmadan önce temiz ve kuru cilde uygulanmasını öneriyor.
George Washington Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde dermatoloji profesörü olan Adam Friedman, “Gece boyunca vücut ısımız düşer ve ter üretimi azalır, bu da antiperspirantlardaki aktif bileşenlerin (tipik olarak alüminyum bazlı bileşiklerin) ter kanallarını tıkamasına izin verir. Bu süreç ertesi gün terlemeyi azaltır" dedi. Friedman hastalarına sabahları deodorant, akşamları ise antiperspirant kullanmalarını tavsiye ediyor.

Kanserojen iddiaları

Yıllardır alüminyum bazlı antiperspirantlar Alzheimer hastalığı, meme kanseri ve böbrek hastalığı ile bağlantılı olduğuna dair endişeler vardı. Ancak mevcut araştırmaların çoğu, zarara dair net bir kanıt olmadığını bildiriyor ve bu bulgular Alzheimer Derneği, Amerikan Kanser Derneği ve Ulusal Böbrek Vakfı tarafından vurgulanıyor. Bununla birlikte, antiperspirant ve böbrek hastalığı ile ilgili bazı endişeler nedeniyle, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) “Böbrek hastalığınız varsa kullanmadan önce bir doktora danışın” şeklinde bir etiket taşımalarını zorunlu kılıyor.

Friedman ve diğer dermatologlar, hastalar arasında alüminyum içermeyen antiperspirantlara doğru bir kayma olduğunu fark ettiklerini ve bunların çoğunun paraben ve ftalat içermediğini iddia ettiklerini söyledi.

Bilmeniz gereken başka neler var?

Koltuk altı kokusunu önlemek için dermatologların önerileri şu şekilde:

  • Ne tür bir ürüne ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Deodorantlar vücut kokusunu kontrol eder ve antiperspirantlar ise terlemeyi azaltır. Birçok ürün her ikisini de içerir.
  • Hangi formülasyonun sizin için en uygun olduğuna karar verin. Stick, jel ve roll-on'lar kontrollü ve kapsamlı uygılama sağlar. Ardından bir süre kurumasını beklemek gerekebilir. Spreyler hızlı ve kolay emilir ancak kullanırken solumamak gerekir.
  • Alerjilerinizi veya hassasiyetlerinizi göz önünde bulundurun. Hassas cilde sahipseniz alkol gibi tahriş edici maddeler içermeyen ürünleri tercih edebilirsiniz. Hangi ürünü kullanmanız gerektiğine karar veremiyorsanız dermatoloğunuzdan tavsiye alabilirsiniz.