26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.04.2022 22:48 | Son Güncelleme: 23.04.2022 23:22

DSÖ: Avrupa ve ABD'de en az 169 gizemli hepatit vakası tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ve ABD'de en az 169 gizemli hepatit vakasının tespit edildiğini duyurdu. İkinci küresel salgın şüphesiyle bakılan ve 1 ay ile 16 yaş aralığında çocuklarda görülen virüsün genel belirtileri; karın ağrısı, ishal ve kusma
DSÖ: Avrupa ve ABD'de en az 169 gizemli hepatit vakası tespit edildi

DSÖ, Covid-19 ile bağlantılı olduğu öne sürülen ve yeni küresel salgın şüphesiyle bakılan gizemli hepatit vakalarına dair son veriler paylaşıldı. Bugüne kadar 11 ülkeden nedeni bilinmeyen şiddetli hepatit virüsünün belirtilerine uyan vakalar rapor edilirken İngiltere'de 114, İspanya'da 13, İsrail'de 12, ABD'de 9, Danimarka'da 6, İrlanda'da 2, Hollanda ve İtalya'da 4'er, Norveç ile Fransa'da 2'şer ve Belçika'da 1 kişiye virüsün bulaştığı aktarıldı. İrlanda'da 2'den fazla vaka olabilme ihtimalinden ötürü toplam vaka sayısı en az 169 olarak açıklandı.

17 çocuğa karaciğer nakli yapıldı

Hepatit virüsünün genellikle 1 ay ile 16 yaş aralığındakilerde görüldüğü, virüsün şiddetli etkileri nedeniyle bugüne kadar 17 çocuğa karaciğer nakli yapıldığı kaydedildi.

Belirtiler karın ağrısı, ishal ve kusma

Virüsün genel belirtilerinin karın ağrısı, ishal ve kusma olduğu, çoğu vakada yüksek ateş görülmediği bilgisi paylaşıldı. Vakaların 74'ünde ise üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs* bulunduğu, 20 vakada Covid-19 görüldüğü ve 19 vakada hem adenovirüs hem Covid-19'a rastlandığı bildirildi. Bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E'ye ise vakaların hiçbirinde rastlanmadı.

Covid-19 ile bağlantısı incelenmeli

Virüsün nasıl bulaştığına ilişkin somut bir sonuca varılmazken uluslararası seyahatlerin gizemli hepatit enfeksiyonuna neden olduğuna dair bir bulgu elde edilmedi. Hepatit vakalarının adenovirüs ve Covid-19 ile bağlantılı olma ihtimalinin ise daha fazla incelenmesi gerektiği, özellikle bu vakaların Covid-19'un yan etkisi olduğu varsayımlarının henüz bilimsel bir karşılık bulmadığı vurgulandı.

DSÖ üyesi ülkelere, gizemli hepatit vakalarına işaret eden belirtileri tanımlama, araştırma ve Örgüte rapor etme tavsiyesi yinelendi.

Gizemli hepatit vakaları (Olayın geçmişi)

DSÖ, 16 Nisan'daki yazılı açıklamasında, İngiltere'de 74 çocukta sebebi belirlenemeyen hepatit virüsü tespit edildiğini duyurmuştu. Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği bildirilmişti.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle teması nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği kaydedilmişti.

İkinci küresel salgın şüphesi

Hastalığın gizemli veya nedeni belirsiz olarak tanımlanması, akıllara Covid-19 virüsünü getirirken yeni bir küresel salgın ihtimalini gündeme taşıdı. DSÖ, bazı hepatit vakalarında Covid-19'un da tespit edildiğini fakat hepatit vakalarının Kovid-19'la bağlantısının netleşmesi için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiğini açıkladı. Covid-19, henüz adı konulmadan önce gizemli bir akciğer rahatsızlığı olarak tanımlanıyordu.

Adenovirüs nedir, nasıl bulaşır?

DNA genomu çift sarmallı olan ve ikosahedral bir nükleokapsid içeren orta büyüklükte , zarfsız, hastalığa sebep olan virüslerdendir. Adenovirüsler genellikle gözleri veya üst ya da alt solunum yollarını etkileyen bir virüs. Hafif veya şiddetli hastalılara neden olabilen adenovirüs enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı, kırmızı göz, zatürre ve akut bronşit gibi rahatsızlıklarla kendisini belli ediyor.

Temas yoluyla bulaşabiliyor

Hafif solunum semptomlarıyla görülen adenovirüs enfeksiyonları nadir de olsa bağışıklık sistemi sorunları, solunum hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları gibi ciddi problemlere de neden olabiliyor. Adenovirüs enfekiyonları, genellikle yakın kişisel temas yoluyla bulaşabiliyor. Ancak enfekte bir hastanın önlem almadan öksürmesi veya hapşırmasıyla birlikte hava yoluyla veya hastaların olduğu ortamlarda virüsün olduğu alanlara dokunulan ellerin yıkanmadan ağız, burun veya gözlere temas edilmesi ile de bulaşabiliyor.

 

Kaynak: AA