22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2022 16:38 | Son Güncelleme: 19.10.2022 16:51

DSÖ'den hareketsiz yaşam uyarısı: 500 milyon kişi risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hareketsizliğin/sporsuzluğun etkileriyle ilgili ilk raporunu yayınladı ve uyardı. Tedbir alınmaz 2030'a kadar 500 milyon kişi kronik hastalıklara yakalanacak. Bu durumun maliyeti ise 10 yıl içinde 300 milyar doları aşacak
DSÖ'den hareketsiz yaşam uyarısı: 500 milyon kişi risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk defa hareketsizliğin etkileri üzerine küresel bir rapor hazırladı. Bugün yayımlanan rapora göre hükümetler bu konuda tedbir almazsa 2020-30 yılları arasında fiziksel hareket eksikliği nedeniyle kalp sorunları, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalananların sayısı yaklaşık 500 milyon olacak.

Hareketsiz/sporsuz yaşamın sağlık sistemlerine maliyetinin yıllık 27 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor

WHO’nun 194 ülkeden derlediği veriler göre; ülkelerin vatandaşlarını harekete teşvik etmekte yetersiz kaldığını gösteriyor. Öyle ki ülkelerin yarısından azının fiziksel aktivite politikası var. Bu politikaları uygulamaya da geçirmiş ülkeler ise yüzde 40’ın altında bir orana sahip.

Ülkelerin yalnızca yüzde 30’unun tüm yaş grupları için fiziksel aktivite kılavuzu olduğunu tespit etti

Örgüt tarafından fiziksel aktivite üzerine hazırlanan ilk raporda kamu sağlığı konusunda etkinliği bu kadar kesin, düşük maliyetli ve pratik başka bir önlem olmadığı vurgulanırken düzenli spor yapmanın erken ölüm riskini yüzde 20 ila 30 azalttığının altı çizildi.

İnsanları hareket etmeye teşvik eden bisiklet yolları ve güvenli kaldırımlar gibi yapıların ise ülkelerin yüzde 40’ında olduğu görüldü

Raporda bulaşıcı olmayan hastalıkların yaklaşık yarısının yüksek tansiyon, yüzde 43'ün ise depresyon kaynaklı gelişeceği vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü kardiyovasküler hastalıkların yüzde 7 ila 8'inin insanların daha aktif bir yaşam sürmesi ile önlenebileceğini açıkladı.

Raporda faydası bu kadar açık olmasına rağmen daha fazla spor yapılması için hazırlanan politikaların yetersiz ve yavaş olduğu belirtildi.