24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2022 12:36 | Son Güncelleme: 06.11.2022 14:10

Düşündüğünüzden daha fazla mikrop barındırıyorlar: Temizlemeyi atladığınız 6 nokta

Pandemi özellikle temizlik konusunda bir değişimi de beraberinde getirdi. Eldivenler, maskeler, sık sık el ve hatta market ürünlerinin paketlerini yıkamak. Peki temizlik yaparken tahmininizden daha çok mikrop barındıran altı noktayı atlıyor olabilir misiniz?
Düşündüğünüzden daha fazla mikrop barındırıyorlar: Temizlemeyi atladığınız 6 nokta

Temizlik görebildiğiniz ve aklınıza gelen yerleri pırıl pırıl yapmaktan çok daha fazlasıdır. Bu aynı zamanda kendinizi korumakla da ilgilidir. Muhlenberg College'da bulaşıcı hastalıklar epidemiyoloğu ve halk sağlığı direktörü olan Chrysan Cronin, "Mikroplarla bir arada yaşıyoruz ancak bazıları insanlar için diğerlerinden daha zararlı. Bunlarla temas etmediğimizden emin olmak için biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor" diyor

Her ne kadar tuvaletinizin, telefonunuzun ve kapı kollarınızın kirli olabileceğinin farkında olsanız da halk sağlığı uzmanları ve epidemiyologlar tipik bir evde çok daha fazla bakterinin bulunduğu nokta olduğunu söylüyor. İşte mikropların ve biyofilmlerin (bakteri kolonilerinin sümüksü katmanları için kullanılan teknik terim) sıklıkla gizlendiği sinsi yerlerden bazıları.

Diş fırçası bardağı

Diş fırçası bardağı bir mikrobiyoloğun en kötü kabusu olabilir. Tuvalete yakın olma eğiliminde olduğundan, diş fırçasının konulduğu bardaklar ve doğal olarak diş fırçaları genellikle sifonu çektiğinizde aerosol haline gelen dışkı bakterilerinin ulaşması için kısa mesafededir. 

Journal of Applied Microbiology'de yayınlanan 2021 tarihli Arizona Üniversitesi araştırmasına göre bu mikroorganizmaların havaya karıştıktan sonra yakındaki herhangi bir şeye yerleştiği gözlemlendi. Bu nedenle musluk kollarını ve açıkta bırakılan diğer kişisel bakım malzemelerini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu durumun önüne geçmek için sifonu çekmeden önce kapağı kapatın ve hazneyi temiz tutun. Diş fırçanızı, kullanımlar arasında kuruyabileceği ancak açıkta kalmayacağı bir çekmece veya dolapta saklayın.

Süngerler ve bulaşık bezleri

Halk sağlığı standartlarını ve sertifikalarını belirleyen küresel bir kuruluş olan NSF International'ın araştırmasına göre bulaşık süngeri içerdiği mikroorganizma çeşitliliği açısından Nuh'un gemisini andırıyor.

Bir sünger küf ve mayayı destekler. Küfün kendine has kötü bir ünü olsa da, maya da özellikle ciddi şekilde hasta olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler için sorun yaratabilir. Nemli bir sünger, ateş ve mide rahatsızlığına neden olabilen patojenler olan E. coli, salmonella ve campylobacter gibi bakteriler için de mükemmel bir yaşam alanıdır. Islak bir süngeri dezenfekte etmek için mikrodalgada birkaç dakika tutabilir veya bulaşık makinesine koyabilirsiniz. Ancak bu önlemleri alsanız bile bir hafta sonra atmalısınız. 

Süngerinizle işbirliği içinde olan mutfak havlularınız, siz pislikleri silerken ve ellerinizi kurularken her türlü kiri emer. Cronin bir kez ve bitti kuralını öneriyor. Her kullanımdan sonra yeni bir tane alın. Bu size aşırı geliyorsa, en azından her gün yeni bir tane almaya dikkat edin.

Kahve makinesinin haznesi

Yüksek maya ve küf oluşumunda başı çeken kahve makinenizin haznesinde ne yetiştiğini bilseydiniz sabah fincanınız o kadar da çekici görünmeyebilirdi. NSF International, radara yakalanmayan bu noktayı evdeki en mikroplu ilk beş yer arasında gösteriyor. Neyse ki bunun basit bir çözümü var. Aylık temizlik için üreticinin talimatlarına uyun ve 1 ölçek suya 1 ölçek damıtılmış beyaz sirke ekleyin.

Mutfak aletleri üzerindeki düğmeler 

Mutfak yüzeylerinizi silerken cihazlarınızın düğmelerini ve kollarını da dahil etmeyi unutmayın. Kolayca gözden kaçsa da onlara çok sık dokunduğumuz için mikrop mıknatısı sayılırlar. Cronin, bu gibi yüksek kontaminasyonlu bölgeleri dezenfekte etmek için 1'e 1 oranında damıtılmış beyaz sirke ve su kullanılmasını öneriyor.

Evcil hayvan kapları

Popüler efsanenin aksine, bir köpeğin ağzı bir insanınkinden daha temiz değildir. Evcil hayvan kaplarını düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkayın ve evcil hayvan eşyaları için ayrı bir sünger ayırın. Hazır eliniz değmişken sert evcil hayvan oyuncaklarını elinizde yıkayın  ve yumuşak oyuncakları çamaşır makinesine atın.

Cüzdanlar, çantalar ve anahtarlar

Titizlikle temizlenen evler bile, sürekli dokunulan eşyalar sayesinde mikrobik istilacılara karşı savunmasızdır. Ayakkabılar ve cep telefonları mikropların taşınmasında en belirgin suçlular arasında. Ancak ellerimizden arabaya, ofise, market arabasına ve kim bilir başka nerelere düzenli olarak gidip gelen çantanızı, cüzdanınızı veya anahtarlarınızı da unutmayın.

Metal anahtarlar köpüklü suya batırılabilse veya sert temizleyicilere dayanıklı olsa da, araba anahtarlıkları ekstra bakım gerektirir. Nissan USA, anahtarlıklara yüzde 70 alkol püskürtülmüş yumuşak bir bezle ovulmasını öneriyor. Çanta ve cüzdanlar, hatta bazı kaplamalı deri olanlar bile yumuşak bir bez üzerindeki alkole dayanabilir. Şüpheye düştüğünüzde, üreticiye danışın veya önce göze çarpmayan bir yerde test edin. En azından çantanızı kapının yanında ya da dolapta belirli bir yere asabilir ve bu eşyaları mutfak tezgahlarına ya da yemek yenilen diğer yüzeylere koymaktan kaçınabilirsiniz.