19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.05.2022 15:12 | Son Güncelleme: 01.06.2022 08:55

Serinletici ama zararlılar: En popüler yaz kokteyllerinin kalorilerini biliyor musunuz?

Yazın serinlemek için en çok tercih edilen kokteyller aslında, bikini sezonu öncesi verilen kiloların düşmanı. Örneğin Pina Colada 650 kalori içeriyor ve en çok şeker içeren kokteyl. Peki yazın renkli görüntüleriyle dost gibi görünen bu kokteyllerin aslında ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz?
Serinletici ama zararlılar: En popüler yaz kokteyllerinin kalorilerini biliyor musunuz?

Sadece bir bardak Pina Colada'da 8 Krispy Kreme donut’ı kadar şeker bulunuyor. Sağlık istatistiklerine göre bir bardak Margarita'da da iki kutu kola kadar kalori bulunuyor.  DailyMail, dünyanın en büyük beslenme veri tabanı olduğunu iddia eden beslenme sitesi Nutritionix'te ve resmi kaynaklarda bulunan verilerle 20'den fazla popüler yaz kokteylinin kalori ve şeker oranlarını analiz etti. 

Buna göre Pina Colada’nın tek bir bardağında 650 kalori bulunuyor. Bu da bir Bic Mac’e eş değer. Ayrıca 84 gram şeker bulunan Pina Colada en şekerli kokteyl. Bud Light Lime-A-Rita (margarita ve limon aromalı bir) 190 kaloriyle listede ikinci sırada bulunuyor. Bu da bir donut'tan yaklaşık iki kat daha fazla kalori içerdiği anlamına geliyor. Üçüncü sırada ise iki kutu kolayla eş değer olan 139 kalori ile margarita bulunuyor. 

Alkol miktarı da kaloriyi yükseltiyor

NYU Langone’da diyetisyen olan Dr. Leah Kaufman, kokteyllerin yapımında kullanılan şekerli şuruplar nedeniyle çok fazla kalori içerdiklerini söyledi. İçeceklerdeki alkol miktarının da kaloriyi yükselttiğini söyleyen Leah, alkolsüz kokteyllerin bile büyük ölçüde zararı azaltmayacağı konusunda uyardı. 

Nutritionix'in veri tabanı, ülkede satılan yiyecek ve içeceklerin beslenme etiketlerini tutan ABD Tarım Bakanlığı'ndan alınan bilgilere dayanıyor. Ayrıca bir ürünün kaç kalori ya da ne kadar şeker içerdiğine dair üretici ve restoranlardan alınan verilerde bulunuyor. Bu verilere göre en kalorili dördüncü içecek olan dondurulmuş çilekli kokteylin bir bardağında 300 kalori ve 27 gram şeker içeriyor. 

Buna göre içinde böğürtlen, kan portakalı ve çilek de dahil olmak üzere birçok aroma içeren White Claw seltzer da 100 kalori. Listede sondan ikinci olan Pimms ise 141 kalori ve bir bardağında 15 gram şeker bulunuyor. Onun hemen üstünde ise 147  kaloriyle Bud Light birası bulunuyor. Bu bira da 8.8 gram şeker içeriyor.  Listede olan diğer bir popüler içecek ise Long Island Iced Tea. O da 260 kalori ve 11 gram şekerle iki kutu kolaya eşdeğer. 209 kalori olan Aperol Spritz’te ise 21 gram şeker bulunuyor. 14 gram şeker içeren Cin Tonik ise 207 kalori.

"Çok yüksek şeker içeriyorlar"

Pina colada ve margarita da neden bu kadar çok kalori bulunduğu sorulan Dr. Kaufman, “Muhtemelen şeker yüzündendir. Agave şurubu kullanılması da etkili ancak bu tamamen şekerden olmalı” dedi. Alkolünde buna katkıda bulunduğunu söyleyen Kaufman, “Ayrıca pina colada’da hindistan cevizi de var bu da kaloriyi artırıyor. Yaz içecekleri serinletici olsa da gerçekten çok yüksek şeker içeriyor” diye konuştu. 

Düşük kalorili kokteyl önerisi

Kaufman, daha düşük kalorili bir kokteylin nasıl içilebileceği sorulduğunda ise tekila gibi berrak bir likörü maden suyu ve sodayla karıştırmayı önerdi. Ayrıca Kaufman bol şeker içeren meyve suları kullanmak yerine taze meyve suyu sıkmanın da daha iyi olabileceğini ekledi. 

Erkekler günde 62,5 gramdan fazla şeker tüketmemeli

İngiliz doktorlar, alkolün çok kalori içerdiğini çünkü doğal nişasta ve şekerden fermantasyon adı verilen bir süreçle yapıldığı konusunda uyarıda bulunuyor. Alkolün bir gramında neredeyse 7 kalori bulunuyor ki bu da bir parça çikolataya eşit. Amerikalı yetişkinler, her yıl günde yaklaşık 77 gram şeker tüketiyor.  Ancak ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı'nın beslenme yönergeleri, kadınların günde 50 gramdan fazla şeker tüketmemesi gerektiğini, erkeklerin ise 62,5 gramdan fazla şeker tüketmemesi gerektiğini söylüyor.

Obezite riskini artırıyor

Amerikan Kalp Derneği’ne göre düzenli olarak çok fazla şeker tüketmek obezite riskini arttırdığı için kalbe zarar veriyor. Aynı zamanda hem daha fazla yağ birikmesine yol açarak hem de karaciğere daha fazla yük bindirerek tip 2 diyabete de yol açabiliyor. Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları çok fazla şeker tüketmenin kan basıncını da artırdığını söylüyor.