13 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2024 13:43 | Son Güncelleme: 03.09.2024 13:53

Endişe veren araştırma: Yetişkinlerin çoğu 4 temel besini almıyor

Yeni bir araştırmaya göre, dünya genelindeki yetişkinlerin yaklaşık üçte ikisi dört temel besin maddesini (iyot, E vitamini, kalsiyum ve demir) yeterince alamıyor. Newsweek'e konuşan uzmanlara göre sonuçlar endişe verici
Endişe veren araştırma: Yetişkinlerin çoğu 4 temel besini almıyor

The Lancet Global Health dergisinde yayınlan araştırmaya göre dünya genelindeki yetişkinlerin yaklaşık 3'te 2'si dört temel besin maddesinin yeterince almıyor. Küresel İyileştirilmiş Beslenme İttifakı'nda kıdemli teknik uzman ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Ty Beal “Bu sonuçlar endişe verici. Çoğu insan (hatta tüm bölgelerde ve tüm gelir gruplarındaki ülkelerde daha önce düşünülenden çok daha fazlası) birden fazla temel mikro besin maddesini yeterince tüketmiyor. Bu eksiklikler sağlığı tehlikeye atıyor ve küresel ölçekte insan potansiyelini sınırlıyor” dedi.

Çalışma, 185 ülkede 15 temel vitamin ve mineral için besin alımını tahmin etmek üzere Küresel Beslenme Veritabanı, Dünya Bankası ve beslenme anketlerinden elde edilen verileri analiz etti. Bu sonuçlara göre, dünya genelinde 5 milyardan fazla insanın gıdalarından yeterince iyot, E vitamini veya kalsiyum almadığı, 4 milyardan fazla insanın ise yeterince demir almadığı tespit edildi.

İyot

İyot, vücudumuzun tiroid hormonları üretmek için ihtiyaç duyduğu temel bir mineral. Bu hormonlar metabolizmamızın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve bu da diğer şeylerin yanı sıra vücut ısımızı, kalp sağlığımızı, beyin gelişimimizi ve vücut ağırlığımızı düzenleme yeteneğimizi etkiler. Yine de, küresel nüfusun yüzde 68'i, en azından beslenme yoluyla, bu hormonu yeterince alamıyor. Kadınların yetersiz iyot alımına sahip olma olasılığı erkeklere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek. İyot için önerilen beslenme miktarı günlük 150 mikrogram olup hamileler için bu miktar günde 220 mikrogramdır. Önerilen üst sınır ise 1.100 mikrogramdır.

E vitamini

E Vitamini, hücrelerimize zarar verebilecek metabolik reaksiyonlardan (serbest radikaller olarak bilinir) kaynaklanan reaktif atık ürünlerin temizlenmesinde önemli bir rol oynayan yağda çözünen bir vitamin. Ayrıca bağışıklık sistemimizin desteklenmesinde ve hücrelerimiz arasındaki iletişimde de rol oynar. E vitamini için önerilen günlük tüketim miktarı 15 miligram, üst sınır ise 1000 mg'dır. Yeni araştırmaya göre, dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 67'si bu temel vitamini diyetlerinden yeterince alamıyor. E vitamini yağda çözünür olduğundan, bu gıdalardan en fazla faydayı avokado, yağlı balık veya zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar açısından zengin bir şeyle yerseniz elde edersiniz.

Kalsiyum

Kalsiyum kemik sağlığının yanı sıra kan dolaşımı, kas fonksiyonu, hormon salgılanması ve sinir sistemimizdeki iletişimde önemli bir rol oynar. Buna rağmen dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 66'sı diyetlerinden yeterli miktarda kalsiyum alamıyor. Önerilen tüketim miktarı 50 yaşın altındaki yetişkinler için günde 1.000 mg olup, 50 yaşın üzerindekiler için bu miktar 1.200 mg'a çıkıyor. Günde 2.500 mg'dan fazla tüketmek gastrointestinal sorunlara neden olabilir ve potansiyel olarak kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Ancak bu sınırı yalnızca beslenmeyle aşmak zordur. Vücudun kalsiyumu emebilmesi için D vitaminine ihtiyacı var.

Demir

Vücudumuz oksijeni kan yoluyla taşımak için demire ihtiyaç duyar. Demir ayrıca kas metabolizmasında, fiziksel büyümede, beyin gelişiminde ve hormon üretiminde de hayati bir rol oynar. Adet gören kadınlar demir eksikliğine karşı özellikle savunmasız ve bu durum genellikle yorgunluk, baş dönmesi, soğuğa karşı hassasiyet ve nefes darlığı ile kendini gösterir. Yetişkinler için önerilen tüketim miktarı erkekler için günde 8 mg, kadınlar için 18 mg ve hamileler için 27 mg olup, çoğu yetişkin için üst sınır 45 mg'dır. Ancak dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 65'i diyetlerinden yeterince demir alamıyor.