25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2022 14:22 | Son Güncelleme: 03.12.2022 22:00

Erkek gribi tartışmalarını bitiren araştırma

Bilim insanları çoğu kadının başından beri şüphelendiği bir şeyi kanıtladı. Erkekler gripken olması gerekenden çok daha fazla tepki veriyor ve yaygara koparıyorlar
Erkek gribi tartışmalarını bitiren araştırma

Bilim insanları, araştırmaların en çok kadınların acı çektiğini ortaya koymasının ardından 'erkek gribi' (man flu) teriminin bırakılması gerektiğini söyledi. Araştırmacılar 100'den fazla kadın ve erkekte grip benzeri semptomları incelediler ve burun akıntısı, baş ağrısı, üşüme veya uyku kaybı söz konusu olduğunda neredeyse hiç fark bulamadılar. Ancak araştırma sonuçları erkeklerin grip semptomlarının kadınlardan daha şiddetli değil, ortalama olarak daha hafif olduğunu ortaya çıkardı. 

Erkekleri destekleyen tezler çürütüldü

Bu bulgular, erkeklerin soğuk algınlığı ve gripten gerçekten daha fazla muzdarip olduğunu, genellikle daha kötü hissettiklerini ve kadınlardan daha yüksek ateş ve ölüm oranlarına sahip olduklarını öne süren önceki çalışmaları zayıflatıyor. Ancak Avusturya'daki Innsbruck Tıp Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan son araştırma, 'erkek gribi' teriminin artık kullanılmaması gerektiği sonucuna vardı.

Kadınlar daha çabuk iyileşiyor

Çalışmaları Psikosomatik Araştırmalar Dergisi'nde yayınlanan bilim insanları, kadınların daha çabuk iyileşme eğiliminde olduklarını keşfettiklerini söyledi. Bunun, istilacı virüslere saldırmak için bağışıklık sistemini ateşleyebilen östrojen gibi kadın cinsiyet hormonlarından kaynaklanabileceğini söylediler. Aslında gribin erkeklerde daha şiddetli olduğunu keşfetmeyi beklediklerini belirttiler.  Uzmanlar "Ancak sonuçlarımız farklı bir sonuca işaret ediyor. Verilerimize dayanarak erkek gribi hipotezini reddetmeyi öneriyoruz" dedi.

Erkek gribi nedir?

Erkekler hastalık sürecini kadınlardan daha ağır semptomlarla yaşadıklarını anlatmak için kullanılır. Önceki dönemde yapılan bazı araştırmalar; erkeklerin özellikle viral solunum yolu virüslerine karşı daha zayıf bağışıklığı olduğunu ve bu nedenle daha şiddetli grip geçirdiklerini ortaya koydu. Bu tezi destekleyen isimlerden biri olan Newfoundland Üniversitesi profesörlerinden Dr Kyle Sue, “Erkekler abartmıyorlar bu semptomları” diyor. Konu üzerine yapılan başka araştırmalarda ise gribe yakalanan erkekler akciğerlerin onarılması için gerekli proteinleri daha hızlı üretmeleri sebebiyle kadınlara oranla daha hızlı iyileştiğini ortaya çıkardı. Bu tezi savunanların başında gelen Johns Hopkins Üniversitesi üst düzey araştırma görevlilerinden Sabra Klein, "Yeni bulgular, vücudun düşük amfigulin proteini üretmesine bağlı olarak kadınların yavaş doku onarımı yaptığını gösteriyor. Bu da iyileşme sürecini erkeklere oranla yavaşlatıyor" diyor.