Arama trend listeleri ile insanların neleri merak ettiğini belirleyen Google, 2022 sonuçlarını yayınladı. Sonuçlara göre insanlar rüya yorumlarını, dizileri, neyin nasıl olduğu ve mekâna göre kıyafet kombinleri gibi çeşitli aramalarda bulundu. Elde edilen sonuçlar isimler, aramalar, yakınımda, kim, nerede gibi on iki farklı başlık altında toplandı. Listede ‘Ben neden’ başlığı altında yayınlanan kelimeler ise dikkat çekti. Çünkü bu başlık altında en fazla Ben neden sevilmiyorum?, Ben neden bu kadar çirkinim?, Ben neden doğdum?, Ben neden dışlanıyorum? gibi aramalar yapıldı.
Belirsizlik, değersizlik, geleceksizlik
Arama sonuçlarını sosyolojik bakış açısından değerlendiren İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Eğribel, yapılan arama sonuçlarının son 20-30 yıllık bir sürecin sonucu olduğunu ve dünya üzerinde oluşan siyasi, ekonomik ve askeri sorunların arama sonuçlarının sebeplerini oluşturduğunu söyledi. Eğribel, oluşan bu yeni dünya düzeninin en büyük özelliklerinin ise belirsizlik, değersizlik, yöntemsizlik, geleceksizlik olarak görüldüğünü belirterek “İnsanların kendilerini bu düzen içerisinde tanımlayamıyor ve bu da tüm dünyanın ortak bir sorunu. Bu sebeple yayınlanan sonuçları bireysellikten ziyade toplumsal açıdan değerlendirmek gerekiyor. Elde edilen sonuçlar toplumsal bunalımı gösteriyor ve sadece Türkiye’de de değil tüm dünyada buna benzer sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.
Google’ın bu çalışması ile kişilerin gündelik hayatta çok fazla hissettikleri sorunları gündeme getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Eğribel, “Bu sorunlarla gün içerisinde sık sık karşılaşıyoruz. Çünkü insanlar oluşan yeni dünya düzeninde varlıklarını, toplum içindeki rollerini sorguluyor ve yanıtını bulamıyor. Tüm bu sonuçlar da hem düzenin hem de toplumun dramını yansıtıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu durumun giderek artabileceğini de söyleyen Eğribel sorunları kısa zamanda aşmanın da mümkün olmayacağına dikkat çekti.
"Etkileşim var iletişim yok"
Arama sonuçlarının sosyolojik sebeplerin yanı sıra psikolojik olarak da sebepleri bulunuyor. Kişilerin yaptıkları bu aramlar ile hem benliklerinden uzaklaştıklarını hem de derin bir yalnızlık içerine olduklarını söyleyen Klinik Psikolog Yasemin Meriç Kazdal arama sonuçlarını sosyal medyayı günümüzdeki etkileri üzerinden değerlendirerek “Kişiler kendilerini başkalarının gözünden bakarak sorguluyor. İnsanlar birbirlerinin gerçekten ne hissettiklerini bilmiyor ve beğenilmemek, kendini eksik hissetmek gibi duyguları sadece kendileri hissediyormuş gibi düşünüyor. Çünkü iletişim çağındayız ve insanlar sosyal medyada sadece mutlu oldukları anları paylaşıyor. Yani göstermek istedikleri yönlerini gösteriyorlar. Böylece insanlar herkesin iyi olduğunu sadece kendisin mutsuz olduğunu düşüyor" dedi.
Kazdal "İletişim çağındayız ancak insanlar arasında iletişimden çok etkileşim var. Bunun da etkisiyle insanlar sorunlarını en yakınlarıyla dahi paylaşmıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kendilerini yalnız hissetmemek için Google’da arama yapıyor. Hem böylece kendilerini daha iyi hissediyorlar hem de Google da onları yargılayan biri de olmuyor. Bu daha rahat hissetmelerini sağlıyor. İnsanlar, bu şekilde yalnız kendilerinin mutsuz olmadığını görüyor” diye konuştu.
"Toplumsal alanda yaşananlar bireyleri etkiliyor"
Sonuçları internettin kullanım amacı yönünden değerlendiren Medeniyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Işıl Bilican insanların interneti sadece bilgi almak ya da iletişime geçmek için değil kişisel sorunları hakkında bilgi almak için de kullandığını söyledi.
Bunun da psikolojik açıdan değerlendirilmesi gereken bir konuyu ortaya çıkardığını belirterek, “Yapılan araştırmalar, internette erişilen bilgilerin kimi zaman insanların kendi kişisel bilgileriyle karıştığını ve bir yanılsamanın oluştuğunu gösteriyor. Bu da internetin insan bilişine potansiyel etkileri üzerinde durmanın önemine işaret ediyor. Ayrıca toplumsal alandaki yaşanan olaylar, gelişmeler, güçlükler bireyleri de etkiliyor” dedi.