Toplumdaki yaygın inanışa göre hepimiz günde 2 litre yani 8 bardak kadar su içersek sağlıklı kalmak yönünde önemli bir adım atmış oluyoruz. Peki bu ne kadar bilimsel? Ortalama insan vücudunun yüzde 60’tan fazlası sudan oluşuyor. Su, beyninizin ve kalbinizin neredeyse üçte ikisini, akciğerlerinizin yüzde 83’ünü, cildinizin yüzde 64’ünü ve hatta kemiklerinizin yüzde 31’ini oluşturur. Yani su gerçekten de hepimiz için hayati. Fortune dergisine konuşan beslenme uzmanı Kristal Scott’a göre su vücut ısısını düzenliyor, besinleri taşıyor, atıkları uzaklaştırıyor, eklem ve dokuların yağlanmasına yardımcı oluyor ve vücuttaki sıvıların hassas dengesini korumada önemli bir rol oynuyor.
Nefes alırken, terlerken, idrar yaparken ve yiyecekleri enerjiye dönüştürürken su kaybediyoruz. Bunu yerine koymadığımız durumda sağlığımız hızla kötüleşiyor. Yiyecek olmadan üç hafta hayatta kalabilirken su olmadan sadece birkaç gün dayanabiliyoruz.
Su ayrıca toksinleri atmaya yardımcı oluyor, doygunluk sinyallerini destekliyor, bilişsel işlevi, ruh halini, fiziksel performansı arttırıyor ve kabızlık, böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarını önlüyor. Sonuç olarak: ‘Su yaşamdır’.
Yaş ve cinsiyete göre su seviyesi
Peki su tüketiminde doğru miktar nedir? 8 bardak su, genel anlamda kabul edilebilir bir seviye. Ancak yaş, cinsiyet ve aktivite seviyesine bağlı olarak bunun ayarlanması şart. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi kadınlar için günlük su ihtiyacını 2.5 litre olarak belirlerken, erkeklerin 3 litrenin biraz üzerine çıkması tavsiye ediliyor. Ancak bu sadece içilen su değil. Tükettiğimiz besinlerden de su alıyoruz. Örneğin bir karpuzun yüzde 90’ı sudan oluşuyor. Yani karpuz yediğinizde de yüksek miktarda su almış oluyorsunuz. Kereviz, portakal, çilek, karpuz ve salatalık gibi yiyecekler en yüksek su içeren gıdalar.
Yeterli miktarda su aldığınızı (ya da fazla aldığınızı) nasıl bilebilirsiniz? Nadir olsa da, çok fazla su içmek hyponatremia adı verilen bir duruma sebep oluyor. Sistemdeki su miktarı böbreklerinizi aşınca ve böbrek filtrelemeyle başa çıkamayınca kandaki sodyum içeriği tehlikeli bir şekilde seyreltilir. Ancak birçoğumuz için bu ihtimal çok düşük. Çünkü insanlar genelde yeterli miktarda su almadıkları için sorunlar yaşıyorlar. Yeterli derece su alıp almadığınızın en önemli göstergesi idrar rengi. Koyu sarı idrar, vücudun sıvıya ihtiyacı olduğunun işareti. Baş ağrıları, migren, kötü uyku, kabızlık, baş dönmesi susuz kalma belirtileri olabilir.