19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.03.2022 18:37 | Son Güncelleme: 09.03.2022 21:43

İlk domuz kalbi nakli olan insan 2 ay sonra hayatını kaybetti

Deneysel domuz kalbi nakli ameliyatını kendi iradesiyle kabul eden David Bennett, ameliyattan iki ay sonra vefat etti
İlk domuz kalbi nakli olan insan 2 ay sonra hayatını kaybetti

Genetiği değiştirilmiş domuz kalbinin nakledildiği hasta David Bennett Sr. vefat etti. Ancak bu yöntem, organ nakli bekleyen milyonlarca kişiye hâlâ umut olabilir.

57 yaşındaki David Bennett Sr. ameliyatından iki hafta sonra hayata gözlerini yumdu. Amerikan medyası ABC’nin haberine göre, ağır kalp rahatsızlığı yaşayan hasta, domuz kalbiyle gerçekleştirilecek deneysel ameliyatı kabul etmişti. Hastane ölümünün bariz bir sebebi olmadığını, bu konu hakkında daha fazla yorum yapmayacaklarını belirtti. Deneysel ameliyatın sonucunu tıp dergisinde yayımlamayı planlıyorlar.

Ameliyatın gerçekleştiği Maryland Üniversitesi Tıp Okulu Bennett hakkında, “Tarihsel çabasındaki her devrimsel an, çılgın hayal ve uykusuz geceler için minnettarız. Bu hikâyenin bir son değil; umudun başlangıcı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith, hastane çalışanlarının hüzün içinde olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Cesur ve asil bir hasta olduğunu, son ana kadar savaştığını kanıtladı. Bay Bennett’ı dünyada milyonlarca insan, cesareti ve yaşamaya kararlı iradesiyle tanıdı”.

Kalp nakli, son aylarda genetiği değiştirilmiş domuzların organlarıyla yapılan ameliyatların bir tanesiydi. Bu operasyonun ismi ise “xenotransplantation”.

Vefatına rağmen, vücudunun domuz organını doğrudan reddetmemesi dolayısıyla bu operasyon gelecek için bir umut teşkil ediyor. Bennett, hayvan kalbi nakli sonrası en uzun yaşayan hasta oldu.