28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2023 11:05 | Son Güncelleme: 17.05.2023 11:33

Japonya maskeleri çıkarttı: Bir millet gülümsemeyi yeniden öğreniyor

Japonya hükümetinin Covid-19'un yarattığı tehdidi azaltmasının ardından Japonlar toplum içinde maskelerini çıkarmaya alışmak için gülümseme dersleri alıyor. Kısıtlamalar sona erse de uzun süre maske takan insanlar samimi şekilde gülümseme yeteneklerini kaybettikleri endişesiyle kurslara akın etti
Japonya maskeleri çıkarttı: Bir millet gülümsemeyi yeniden öğreniyor

Üç yıl süren Covid-19 salgının ardından Japon halkının bir sorunu ortaya çıktı. O da takılan maskeler yüzünden gülmeyi unutmak. Ancak Japonya hükümeti maske zorunluluğunu kaldırdı ve bir millet gülmeyi tekrar öğrenmek için kurslara akın etti. Bazı yerel şirketler, geçen yıldan bu yana dersler veriyordu ancak virüsle ilişkili risklerin pazartesi günü griple aynı seviyeye indirilmesinden bu yana işlerde patlama yaşanıyor.

Gülümseme İfadesi Kas Derneği'nin (Smile Expression Muscle Association) sahibi Miho Kitano, "Şu anda son derece yoğunuz çünkü insanlar yeniden gülümserken görülmek istiyorlar. Japon halkı üç yıldan uzun bir süredir maske takıyor ve bazıları gülümsemeyi neredeyse unuttuklarını söylüyor" dedi.

Hem online hem de yüz yüze kurslar veriliyor

Kitano trendin önünde giderek beş yıl önce şirketini kurdu ve mükemmel gülümsemenin nasıl sunulacağı konusunda hem online hem de yüz yüze kurslar verdi ancak hükümetin maskelerin artık zorunlu olmayacağını açıklamasından bu yana taleplerin arttığını söylüyor. Bugün Tokyo genelinde yaklaşık 3 bin müşterisi var ve bir saat süren kişiye özel, bire bir dersin ücreti 11 bin yen yani 64 Strerlin.

"Beyin yüz kaslarını nasıl kullanacağını unutur"

The Telegraph'a verdiği röportajda "Gülümsemek çok doğal ve çok önemli çünkü bu, karşılaştığımız insanlara onları kabul ettiğimizi gösteren bir işaret. Gülümsemenin karşınızdaki kişiye ulaşması için doğal olması gerekir ancak çok fazla gülümsemeyen herkes için beyin yüz kaslarını nasıl kullanacağını unutur" ifadelerini kullandı.

İdeal gülümseme nasıl olur?

İnsanlar olumlu duygusal tepkilerini bir maskenin ardına gizlediklerinde bu ciddi bir sorun haline geliyor. Kitano konuyla ilgili olarak "İdeal gülümseme, üst dişlerin görünür olması ve gözlerin rahat olmasıdır. Ancak, kişinin diş etleri ortaya çıkarsa ya da yüzünü buruşturursa bile, herhangi bir gülümsemenin yararlı olduğunu düşünüyorum" dedi. Çekici bir gülümsemeye ulaşmanın anahtarının yüz kaslarını sık sık hareket ettirmek olduğu, gülümsemenin daha kolay iletişim kurmayı teşvik ettiği ve gülümseyen herkesin kendini daha olumlu hissetmesini sağladığı söyleniyor.

Gülümseme koçu yetiştirmek için kurslar var

Sektör o kadar talep görüyor ki, daha fazla gülümseme koçu yetiştirmek için bir kurum bile var. Kamuya açık yerlerde maske takmak artık zorunlu olmamasına rağmen, Japonların çoğunluğu hala önlem alıyor. Asahi gazetesinin haberine göre, Japonlar pandemiden önce maske takma konusunda rahattı ve şimdi Tokyo çevresindeki halka açık yerlerde insanların yalnızca yaklaşık yüzde 40'ı artık maske takmıyor.