26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2023 09:47 | Son Güncelleme: 31.01.2023 10:21

Johnson & Johnson kanser davasından iflas bahanesiyle kaçamayacak

Amerika Birleşik Devletleri temyiz mahkemesi, Johnson & Johnson'ın artık kullanılmayan bebek pudrasıyla ilgili olarak ABD'de açılan 40 binden fazla kanser davasını çözmek için iflası kullanamayacağına karar verdi
Johnson & Johnson kanser davasından iflas bahanesiyle kaçamayacak

ABD temyiz mahkemesi, 1886’dan bu yana faaliyet gösteren tıbbi malzeme ve kozmetik üreticisi Johnson & Johnson’nın (J&J) açılan 40 binden fazla kanser davasının çözümü için iflas bahanesini kullanamayacağına karar verdi. Buna göre; J&J'nin bebek pudrasındaki kanserojen madde olduğu iddialarına karşı kendisini savunması gerekeceği anlamına geliyor. 

Yargıçlar, yalnızca doğrudan mali sıkıntı tehdidi altında olan şirketlerin iflas başvurusunda bulunabileceğine karar verdi. Yargıçlar, J&J'nin daha önce acil bir tehlike altında olduğunu iddia etmediği kendini mahkeme koruması altına alarak iflas yasasının 11. Bölümünden yararlanamayacağına hükmetti. Şirket, bir grup mağdura 2 milyar dolardan fazla ödeme yapmadan önce bu tür bir dizi davayı kaybetti.

Yıl sonuna kadar piyasadan kalkacak

J&J'nin hisseleri pazartesi günü New York'ta yüzde 7,2'ye kadar düştükten sonra kapanışta yüzde 3,7 değer kaybetti. J&J, talk bazlı bebek pudrasını 2020 yılında ABD pazarından kaldırdı ve bu yılın sonuna kadar dünya genelindeki pazarlardan çıkarması planlanıyor.

İflas başvurusu tek başına yeterli değil

Yargıç Thomas Ambro, "J&J markasını korumak veya davaları kapsamlı bir şekilde çözmek gibi iyi niyetler iflas başvurusunda bulunmak için tek başına yeterli değildir. İflas Kanunu'nun güvenli olduğunu anlamak için önemli olan, amaçlanan hedefleri karşılamaktır. Sadece mali sıkıntı içindeki bir borçlu bunu yapabilir. LTL böyle değildi. Bu nedenle dilekçesini reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya varılabilir

Bloomberg Intelligence'ın dava analisti Holly Froum'a göre bu karar bir uzlaşmaya yol açabilir. Dün yayınladığı bir notta anlaşma olasılığını yüzde 70 olarak değerlendiren Froum'a göre, 40 binden fazla davanın çözüme kavuşturulması 5 milyar doları bulabilir. 

J&J karara itiraz edecek

J&J karara itiraz etmeyi planlıyor. Şirketten yapılan açıklamada, iflas başvurusunun talk davalarını adil bir şekilde çözmek için iyi niyetle açıldığı belirtildi. Şirketin temyiz başvurusu başarılı olmazsa, davacıların avukatları  J&J'nin bu yazdan itibaren bir talk davası dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğini öngördü.

Dün bir J&J avukatı, şirketin Colgate-Palmolive Co. aleyhine açılan bir davada da talk davasına hazırlandığını belirtti.  Avukat, Colgate davasındaki sonuçların daha net sonuçlanabilmesi için J&J'e açılan dava sonuçlanana kadar Colgate davasının ertelenmesini talep etti. Mahkeme tutanağının bir kopyasına göre avukat,  "Davacının Johnson's Baby Powder ile ilgili şikayetindeki iddiaları ve J&J'yi de şikayete dahil etmeye çalışacakları göz önüne alındığında, Colgate, J&J'nin iflasıyla ilgili ne olacağını ve J&J'nin bebek pudrasıyla ilgili iddialara karşı kendisini savunmak için gerçekten bu davaya gir