27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2023 04:30 | Son Güncelleme: 08.12.2023 23:10

Kansere karşı ‘feminist bir yaklaşım’ şart

Lancet dergisinin kapak konusu yaptığı çağrı: Her yıl kanserden erken ölen 2-3 milyon kadının 1.5 milyonu koruyucu tedbirler ve erken tanı ile kurtarılabilir; kansere karşı ‘feminist yaklaşım’ gerekiyor
Kansere karşı ‘feminist bir yaklaşım’ şart

Kanser dünya çapında neredeyse tüm ülkelerde kadınlar arasında erken ölümlerin ilk üç nedeni arasında yer alıyor. (Oksijen’in notu: Türkiye’de 1 numara) Dünyanın en saygın tıp dergisi The Lancet, kadınlar ve kanser konusunda alanında uzman isimlerden oluşa bir komisyon kurdu. Lancet Komisyonu adı verilen ekibin yaptığı çalışmanın sonuçları derginin kapak konusu olarak dünyaya duyuruldu.

Dünyanın dört bir yanından kanser epidemiyolojisi, önlenmesi ve tedavisi; toplumsal cinsiyet; insan hakları; hukuk ve ekonomi alanlarında uzmanlık sahibi isimleri içeren multidisipliner bir ekipten oluşan komisyon, kadınların kanseri nasıl deneyimlediklerini analiz etmek üzere kuruldu. İşte komisyon raporundan çarpıcı sonuçlar:

Bir yıl içinde 50 yaşın altında kanser teşhisi konulan 3 milyon yetişkinin üçte ikisi kadın. Kanser, kadınlarda önde gelen bir ölüm nedenidir ve birçoğu hayatlarının baharında ölmekte, geride sadece 2020 yılında tahminen 1 milyon çocuk bırakıyor.