22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.11.2023 10:56 | Son Güncelleme: 11.11.2023 11:07

Körlük tedavisi için umut ışığı: Dünyanın ilk başarılı göz nakli

Dünyada ilk kez tam göz nakli, New York Üniversitesi’nde yapıldı. 21 saat süren ve 140'tan fazla sağlık çalışanının katıldığı operasyon körlük tedavisi için umut ışığı oldu
Körlük tedavisi için umut ışığı: Dünyanın ilk başarılı göz nakli

ABD’de New York Üniversitesi’ne bağlı Langone Health Tıp Merkezi’nde dünyanın ilk tam göz nakli gerçekleştirildi. 27 Mayıs'ta gerçekleştirilen ancak basına dün açıklanan yaklaşık 21 saatlik operasyona, 140'tan fazla sağlık çalışanı katıldı.

İlk kez kök hücre enjekte edildi

İş yerindeki kaza sonucu 7 bin 200 voltluk elektrik akımına kapılan 46 yaşındaki eski asker Aaron James'e ölen bir kişinin yakınlarının bağışladığı gözle yapılan cerrahi işlemde, naklin yanı sıra gözün sinir yenilenmesini güçlendirmek için ilk kez bir donörün iliğinden alınan yetişkin kök hücreleri de enjekte edildi.

Tüm göz ve sol yüz naklinin ardından James, ilk tüm göz nakli yapılan hasta olarak tarihe geçti. Nakil yapılan gözün görme yetisi kazanıp kazanamayacağı konusunda şu an netlik bulunmasa da retinaya kan akışı olduğu saptandı.

Operasyonu yürütenlerden Yüz Nakli Programları Yöneticisi Eduardo D. Rodriguez, James'in görüş yeteneğini geri kazanması ihtimalinin düşüklüğüne karşın, naklin estetik açıdan bile önemli bir başarı olduğunu belirtti. Rodriguez, “Görmeyi geri getireceğimizi iddia etmiyoruz. Ama buna yaklaştığımıza şüphem yok” diye konuştu. Çalışmayı yürüten profesörlerden Samer Al-Homsi de bu işlem için zarar görmüş hücrelerin yerini alacak "CD34 pozitif" kök hücresinin tercih edildiğini açıkladı.

Günümüzde görme kayıplarına karşı kornea (gözün önündeki şeffaf doku) nakli, yaygın yapılıyor. Ancak bu kez gözün tümü nakledildi. Bunun körlüğün tedavisinde büyük bir adım olduğu ifade edildi.