Müzik dinlemek ya da telefonda konuşmak için kullanılan kulaç içi kulaklıklar son dönemin en moda teknolojik aletlerinin başında geliyor. Öyle ki Grand ViewResearch’ın 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında, 514,5 milyon kulaklığın satıldığını ve bunun da 35 milyar dolara denk geldiğini belirtiyor. Bu büyümenin 2027 yılında ise 127 milyar dolara ulaşabileceği tahmin edilirken 2027 yılında 1.335,7 milyon adet kulaklık talebinin olacağının öngörülüyor. Bu da her 6 insandan 1'inin kulaklık satın alması anlamına geliyor. Kulak içi kulaklıklara karşı uzmanlar ise uyarıda bulunuyor: Dikkat edin yoksa duyma kaybı yaşarsınız!
İdeal ses düzeyi 85 desibel
Medipol Üniversitesi Odyoloji Bölümü Öğr. Gör. Dr. Caner Yatmaz, ideal ses düzeyinin 85 desibel olması gerektiğini söylerken yüksek sesin direkt kulağa basınç yaptığını ve kulak zarında hasara yol açtığını belirtti. Kullanım süresine bağlı olarak da ses düzeyinin de düşürülmesi gerektiğini söyledi. Dr. Yatmaz, silikonlu kulaklıkların kulak kirini ve enfeksiyonları kulak zarına daha çok ittiğini bunun da kulak zarının önünü kapanmasına neden olduğunu söyledi. Bu sebeple kulak üstü kulaklıkların tercih edilmesi gerektiğini ve böylelikle kulak zarının enfeksiyonlardan dolayı hasar görmesinin önüne geçilebileceğini belitti.
Odyoloji Derneği Başkanı Uzm. Odyolog Leyla Topkan, genel olarak 65 yaş üstü kişilerde görülen işitme kaybının, gençler arasında da kulak içi kulaklığın yaygınlaşması ile arttığını söyledi. Bu da işitme kaybının yaşlılardan sonra en çok gençlerde görülmesinin en büyük nedenlerinden birsi olduğunu belirtti. Leyla Topkan, 85 desibel sınır ve bu ses düzeyi arttıkça kulağımıza verdiği hasarın da artığına dikkat çekti.