04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 17:12 | Son Güncelleme: 18.04.2023 17:45

Merck’in ve Moderna’nın geliştirdiği aşı cilt kanserinin nüks etmesini geciktiriyor

Moderna ve Merck, immünoterapi ile kombine edilen deneysel kanser aşısının cilt kanserinin yeniden nüks etmesini yüzde 44 oranında azalttığını açıkladı. Aşı çalışmalarına katılan Dr. Ryan Sullivan, bunun potansiyel olarak büyük bir atılım olduğunu söyledi
Merck’in ve Moderna’nın geliştirdiği aşı cilt kanserinin nüks etmesini geciktiriyor

ABD'li araştırmacılar Moderna tarafından geliştirilen ve Merck'in çok kullanılan immünoterapisi Keytruda ile kombine edilen deneysel bir mRNA aşısının, tek başına Keytruda'ya kıyasla en ölümcül cilt kanserinin ölüm veya nüksetme riskini yüzde 44 oranında azalttığını açıkladı. 

Bulguları duyuran NYU Langone Perlmutter Kanser Merkezi'nden Dr. Jeffrey Weber, bulguların, bağışıklık tepkisini harekete geçiren Keytruda'ya mRNA teknolojisine dayalı kişiselleştirilmiş bir kanser aşısı eklenmesinin, hastaların nüks etme veya ölüm olmadan geçirdikleri süreyi uzatabileceğini gösterdiğini söyledi. Mass General Cancer'da melanom uzmanı olan ve deneyler üzerinde çalışan Dr. Ryan Sullivan yaptığı açıklamada, "Genel bir kanser tedavisi açısından bakıldığında, bu potansiyel olarak büyük bir atılımdır" dedi. 

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği toplantısında sunulan sonuçlar, Aralık ayında şirketler tarafından açıklanan kısmi bulgulara veri ayrıntıları ekledi. Merck/Moderna işbirliği, kanserleri hedef almak üzere bağışıklık sistemini serbest bırakan güçlü ilaçları mRNA aşı teknolojisiyle birleştiren birkaç işbirliğinden biri olarak yer alıyor. BioNTech ve Gritstone Bio mRNA teknolojisine dayalı rakip kanser aşıları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Tümörlere özel olarak üretildi

Moderna'nın aşısı, bir hastanın tümörlerinin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra yapılan analizlere dayanarak özel olarak üretildi. Aşılar, bağışıklık sistemini kanser hücrelerindeki belirli mutasyonları tanıması ve bunlara saldırması için eğitmek üzere tasarlandı. Merck'in melanom ve diğer birçok kanseri tedavi etmek için onaylanan Keytruda'sı, kanserin bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olan PD-1 proteinini devre dışı bırakmak için tasarlanmış kontrol noktası inhibitörleri olarak bilinen yaygın olarak kullanılan bir immünoterapi sınıfına ait.

Yüzde 22,4 oranda kanser geri döndü

Hem deneysel aşı mRNA-4157/V940 hem de Keytruda alan 107 denek arasında, Keytruda'yı tek başına alan 50 kişiden 20'si (yüzde 40) ile karşılaştırıldığında, iki yıllık takip süresi içinde 24 denekte (yüzde 22,4) kanser geri döndü. Tümörlerinde çok sayıda mutasyon bulunan (immünoterapi yanıtının tipik bir belirleyicisi) ve bulunmayan kişiler arasında yanıt oranlarında çok az fark vardı. Bilim insanları, ciddi yan etkilerin çalışmanın iki kolu arasında benzer olduğunu belirtti. Yorgunluk, hastalar tarafından özellikle aşı ile ilişkili olarak bildirilen en yaygın yan etkiydi.

"Daha büyük sonuçlara 3 veya 4 yılda ulaşabiliriz"

Merck, şirketlerin bu tedaviyi onaylanması için muhtemelen gerekli olan geç aşama bir denemenin tasarımı hakkında ABD'li yetkililer ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Merck'in küresel klinik geliştirme başkanı ve baş tıbbi sorumlusu Eliav Barr bir röportajda, daha büyük denemelerin sonuçlarının bilinmesinin üç veya dört yıl alabileceğini söyledi. Barr, Moderna'nın her hasta için kişiselleştirilmiş bir mRNA aşısı tasarlamasının yaklaşık sekiz hafta sürdüğünü ekledi. Geçmişte, benzer deneysel kanser aşıları tek bir tümör mutasyonunu veya neoantijeni hedef alarak geliştiriliyordu.