Bahar mevsimi polenlerin uçuştuğu, milyonlarca kişide alerjilerin tavan yaptığı bir dönem. Ama sorun sadece polenlerde değil, aynı zamanda kendi bağışıklık sistemimizin aşırı çalışmasından da kaynaklanıyor. Dünya genelinde alerji hastalarının sayısı da artıyor. 1997’de ABD’deki çocukların yaklaşık yüzde 0.4’ü yer fıstığı alerjisine sahipken 2008 yılında bu oran yüzde 1.4’e çıktı. İngiltere’de, şiddetli gıda alerjilerine bağlı hastane kabul sayıları 1998 ile 2018 arasında üç kat arttı. Çoğu alerjiler tarafından tetiklenen astım oranları küresel olarak artıyor. Peki sebep ne? Wired dergisi alerji dosyasını açtı…
Ya dış dünya, ya da vücutlarımız, ya da ikisi arasındaki karmaşık etkileşim, bir şeyler yanlış gidiyor. Soru şu: Neden böyle ve bununla ilgili ne yapabiliriz? Aslında alerjinin kaynağı konusu bile tartışmalı. Bir teoriye göre, alerjik reaksiyonlar vücudun kanserojenleri ve toksinleri (böcek sokmalarından yılan ısırıklarına kadar) dışarı atmaya yönelik bir evrimsel yanıt olarak gelişti.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim