21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 14:08 | Son Güncelleme: 23.01.2024 14:20

Obezite ilaçları kas kaybına neden oluyor

Son yıllarda popüler olan obezite ilaçları kilo verdirirken kas kaybına da neden olabiliyor. WSJ, ilaç şirketlerinin popüler zayıflama ilaçlarını kullanan insanların kas kaybetmesini önlemenin yollarını aradığını yazdı
Obezite ilaçları kas kaybına neden oluyor

Wegovy ve Zepbound gibi kilo verme ilaçlarının popülaritesi hızla artıyor. Son derece etkili olmaları ve diğer sağlık risklerini azaltmaları, her iki obezite ilacının da ünlenmesini sağladı. Ancak yine de ortada bir sorun var: Kilo kaybı sağlayan bu ilaçlar kas kaybetmeye neden olabiliyor.

Kalori alımınızı azaltmaya başladığınız zaman sadece yağ değil kas da kaybedersiniz. Uzmanlar, kas kaybının ileri yaşlı insanlarda yaralanma riskleri artırdığından endişeleniyor. Diğer bir endişe ise kas kaybının kişinin metabolizmasını yavaşlatarak kilo almasına yol açması. Öte yandan insanların kilo aldıktan sonra orantılı miktarda kas kazanıp kazanmadıkları tam olarak belli değil.

Kas korunmasına yardımcı olan ilaçlarla birlikte denenecek

Kuvvet antrenmanı, hastaların obezite ilaçları kullanırken kas kaybını önlemeleri için başvurdukları ilk yol. Bir başka yol da bu ilaçları kasların korunmasına yardımcı olan diğer ilaçlarla birleştirmek olabilir. Zepbound'un geliştiricisi Eli Lilly, geçen temmuzda bu fikir üzerine çalışan Versanis için 1,93 milyar dolara kadar ödeme yaptı. Lilly, obezite ilaçlarını Versanis'in monoklonal antikoru ile birleştirmenin hastaların kas kütlesini korurken kilo vermelerine yardımcı olup olamayacağını test edecek.

Versanis, kilo vermenin kas kaybı yönünü hedefleyen şirketlerin bir parçası. Bu şirketlerde farklı yaklaşımlar olsa da, genel olarak miyostatin ve aktivin gibi kas düzenlemesiyle ilişkili proteinleri bloke etmeye çalışıyorlar.

Myostatin geninin vücuttaki kas boyutunu kontrol ettiği uzun zamandır biliniyor. Bu geni devre dışı bıraktığınız zaman daha fazla kas elde edersiniz.

Birçok şirket uzun zamandır Duchenne kas distrofisi ve Sarkopeni gibi kas kaybı yaşayan hastalara yardımcı olmak için kas kaybını önleyen çalışmalar yapıyor. Baird'de biyoteknoloji analisti olan Brian Skorney, ilaçların kas kütlesinde bir iyileşmeye yol açmasına rağmen, şirketlerin hastalar için klinik olarak anlamlı faydalar göstermekte zorlandığını açıklıyor.

Kilo verdirirken kas kütlesini korumayı amaçlıyorlar

Yakın zamanda Carmot Therapeutics'i satın alarak obezite alanına giren Roche, obezite karşıtı ilaçları miyostatin antikoru ile birlikte çalıştırmayı planladığını söyledi. Regeneron yakın zamanda miyostatin ve Novo Nordisk'in semaglutid'i (Wegovy'nin aktif bileşeni) ile birlikte aktivin antikorlarını birlikte inceleyeceğini duyurdu. Her şirket miyostatin yolunun peşinden farklı şekillerde gidiyor, ancak hepsinin hedefi aynı: insanların kas kütlesini korurken kilo verebileceklerini göstermek.

Tıp dünyasında kas kaybı yan etkisinin gerçekte ne kadar şiddetli olduğu konusunda hala tartışmalar var. NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Tıp Merkezi'nde obezite uzmanı olan Louis Aronne, hastaların kilo aldıklarında orantılı miktarda kas kazanmayacaklarını düşünmek için hiçbir neden olmadığını savunuyor. Eli Lilly ve Novo Nordisk'in de danışmanı olan Aronne, obezite ilaçlarının sağlığa faydalarının kas kaybıyla ilgili endişelerden çok daha ağır bastığını söylüyor.