Portekiz 47 dereceyi gördü. İspanya ve Fransa kavruluyor. İngiltere'de ilk kez en yüksek seviye olan 'kırmızı uyarı' yayınlandı ve acil durum ilan edildi. Akdeniz ülkeleri sıcaklıklar nedeniyle çıkan orman yangınları ile mücadele ediyor. Sadece Portekiz’de 7-13 Temmuz’da 238 can kaybı yaşandı. İspanya’da bu ay 84, geçen ay 829 kişi öldü. Avrupa'da toplam can kaysı 2 bin 498’i buldu. Sıcaklardan en çok etkilenen diğer ülkeler Yunanistan, Hırvatistan, Almanya, Polonya, İngiltere, İsviçre, İtalya ve İrlanda oldu.
Meteoroloji uzmanları Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının şimdilik Türkiye'yi etkilemeyeceğini açıkladı. Ancak sıcakların en çok bebekleri ve yaşlıları etkilediğine dikkat çekten uzmanlar yaz aylarında sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Terlemesek bile sıvı kaybı oluyor
Sıcak havanın vücudu etkilediğini ve sıvı kaybının arttığını dile getiren uzmanlar "Biz terlemediğimizi düşünsek bile deri yoluyla, solunum yoluyla, idrar ya da dışkı yoluyla gerçekten sıvı kaybımız yüksek miktarlarda oluyor. Solumak bile sıvı kaybı yaratıyor. Yaz aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu sıvının dengeli ve sağlıklı şekilde alınmalı" diyor.
"2-2,5 litre sıvı tüketmemiz gerekiyor"
Suyun yanı sıra sağlıklı içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanması gerektiğine dikkati çeken Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Merve Pehlivan,
"Genel olarak baktığımızda 2-2,5 litre arasında sıvı tüketmemiz gerekiyor. Spor yapanlar için her yarım saat içinde bir iki bardak sıvı tüketimini öneriyoruz. Bazı bireylerde sıvı tüketimi alışkanlığı olmayabiliyor. Bunun için taze meyve parçacıklarından oluşan buz küpleri yapılabilir. Yine nane, limon ve tarçın gibi sağlıklı buz küplerini sürahi ve bardaklara koyabiliriz. Onun haricinde taze meyvelerden şekersiz kompostolar yapabiliriz. Kola ya da meyveli maden suyu içildiğinde şeker artıyor. Biz şeker oranını düşürüp insanları sağlıklı alternatiflere yöneltmek istiyoruz" dedi.
"Baş ağrısı ve mide bulantısına yol açıyor"
Yaz aylarında farkında olmadan yüksek miktarda sıvı kayıplarının yaşandığına ve bunun birçok rahatsızlığa yol açtığına dikkat çeken Pehlivan, "Sıvı kaybıyla birlikte elektrolit kaybı oluyor. Elektrolit kaybı aslında bizim için çok önemli. Çünkü sıvı ve elektrolit kaybı olduğu zaman baş ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklar yaşanıyor. Bireyler bunun gerçekten susuzluktan olduğunu bile fark edemeyebiliyorlar" dedi.
Bebekler ve yaşlılar risk grubunda
Suyun, sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi için hayati bir öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, sıcak havalarda risk grubunda olan bebekler ve yaşlıların susuz kalmamaları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Buna göre; "Güneş çarpmaları ve sıvı eksikliği konusunda dezavantajlı iki grup var, birincisi bebekler. Onlar sıvı eksikliklerini anlayabilecek ya da onu yerine koyabilecek durumda değiller. Bu havalarda özellikle onların sıvı alımlarını muhakkak ideal tutmak lazım. Bu konuda ebeveynlere çok büyük işler düşüyor. İkinci dezavantajlı grup ise yaşlılar. 3 bin 900 yaşlı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre 65-75 yaş arasındaki insanların üçte birinde su eksikliği görüldüğü tespit edildi. 85 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 50'sinde su eksikliği var. Tek başlarına yaşayan, eklem ve hareket kısıtlılığı olan, suya ulaşmada zorluk çeken insanlarda susuzluk çok gözüküyor.
Sıcak havalara karşı dikkatli olunmalı
Uzmanlar sıcak havalarda terlemeye bağlı olarak su kaybının arttığını, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu durumun birçok rahatsızlığa neden olabildiğini söylüyor. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan sağlıkçılar "Yaşlılar, bebekler ve kronik rahatsızlığı olanlar sıcak havalarda dikkatli olmalılar ve uyarılara uygun şekilde hareket etmeleri gerekmektedir. Bunun yanında tabi ki bütün toplumun o aşırı sıcaklıkların yaşandığı durumlarda sıcak ortamdan kaçınması halk sağlığı açısından çok önemli" diyor.
Vücut direncini artıracak önlemler alınmalı
Güneşin etkisini yoğun şekilde hissettirdiği saatlerde güneş çarpması durumlarının yaşanabildiğine dikkat çeken sağlıkçılar risk grubunda olanların bu saatlerde zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları gerektiğini söylüyor. Aşırı sıcakların kalp damar, yüksek tansiyon gibi hastalıkları tetiklediğini hatırlatan uzmanlar; sıcak havalarda, vücut direncini artırmak için düzenli uyku, dengeli beslenme, taze meyve ve sebze, protein almanın önemli olduğunu söylüyor.