08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 15:40 | Son Güncelleme: 05.06.2024 15:43

Spor salonunda artık daha çok sıra bekliyor musunuz?

100 ülkede yapılan yeni bir araştırma, spor salonu kullanımının pandemi öncesi seviyelerin neredeyse iki katına çıktığını ve bu trendi zindeliğe önem veren Z kuşağının yönlendirdiğini gösteriyor
Spor salonunda artık daha çok sıra bekliyor musunuz?

Son zamanlarda spor salonunda boş bir squat rafı bekleyerek çok zaman geçiriyor musunuz? Ya da belki de en sevdiğiniz koşu bandı -en iyi TV izleme alanındaki- için sık sık sıraya giriyorsunuz? Yeni bir rapor, muhtemelen yalnız olmadığınızı söylüyor.

ABC Fitness’ın ilk Q1 Wellness Watch Raporu, 2024’ün ilk çeyreğinde geleneksel spor salonuna girişlerin 2023’e göre yüzde 60 arttığını gösterdi. Fitness stüdyolarında da yüzde 22’lik bir artış görüldü. ABC Fitness CEO’su Bill Davis raporla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Dünyanın dört bir yanındaki insanlar fiziksel ve zihinsel sağlıkları için fitness’ın önemini kabul ediyor ve şimdi daha fazla insanın sosyal faydayı da kabul ettiğini görüyoruz” dedi.

30 bin salonun verisi

Rapor, spor salonlarının kapılarını kapattığı ve evde egzersizin adeta trend haline geldiği pandemiden bu yana fitness endüstrisinin de toparlanmaktan daha fazlasını yaptığını gösteriyor. Buna göre yalnızca ABD’de toplam 184 milyon spor salonu girişi gerçekleşti ve bu rakam pandemi öncesi seviyelerin neredeyse iki katı. ABC Fitness, Q1 Wellness Watch’ta ortaya konan sonuçların, Ocak ve Mart 2024 tarihleri arasında 100’den fazla ülkede 40 milyon üye ve 30 bin  fitness işletmesinden alınan verilerle küresel eğilimleri yansıttığını belirtti.

Rapora göre birçok ülkede, Z kuşağı en çok fiziksel ve zihinsel sağlıklarına yatırım yaptıklarını. Spor salonlarına yeni katılanların %29’u Z kuşağı. Araştırmaya katılan Z kuşağının yarısından fazlası (%56) egzersizlerini Apple saatleri, Fitbits veya diğer fitness takip cihazları gibi giyilebilir cihazlarla izliyor. Spor yapmak ve spor salonuna gitmek birçok insanın rutinlerinin bir parçası olmakla kalmıyor, aynı zamanda insanların topluluk arayışına da yardımcı olabiliyor.

‘Üçüncü yer’

Rapor, sağlıklı yaşam ve fitness konusunda arkadaşlarla bağlantı kurmanın, spor salonlarının ev ve işyerinden sonra popüler bir “üçüncü yer” olarak ortaya çıkmasına yardımcı olduğunu vurguluyor.