22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 14:37 | Son Güncelleme: 21.08.2024 14:47

The Times yazdı: Günde 2 dilim jambon diyabet riskini artırıyor

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sadece 50 gr işlenmiş kırmızı etin önümüzdeki on yıl içinde tip 2 diyabet gelişme olasılığını yüzde 15 oranında artırdığını ortaya koydu. Bu miktar günde 2 dilim jambona eşdeğer
The Times yazdı: Günde 2 dilim jambon diyabet riskini artırıyor

Cambridge Üniversitesi'nden ekip, işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı etin önümüzdeki on yıl içinde tip 2 diyabet gelişme riskini önemli ölçüde artırdığını tespit etti. Araştırmacılar, günde sadece 50 gram işlenmiş etin (iki dilim jambona eşdeğer) riski yüzde 15 artırdığını tespit etti. Her gün kırmızı et tüketmek de benzer bir etkiye sahipti: Küçük bir bifteğe eşdeğer olan sadece 100 gram tüketenlerin önümüzdeki on yıl içinde diyabet riski yüzde 10 daha yüksekti. Ekip ayrıca kümes hayvanı tüketiminin de aynı etkiye sahip olup olmadığını test etmiş, ancak yaş, cinsiyet ve sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler kontrol edildiğinde bu etkinin minimum düzeyde olduğu tespit edildi.

Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi (MRC) Epidemiyoloji Birimi'nden Profesör Nita Forouhi, makalenin kıdemli yazarlarından biri olarak şunları söyledi: "Araştırmamız, işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et tüketimi ile gelecekte daha yüksek tip 2 diyabet riski arasında bir ilişki olduğuna dair bugüne kadarki en kapsamlı kanıtı sunmaktadır. Tip 2 diyabet vakalarını azaltmak için işlenmiş et ve işlenmemiş kırmızı et tüketiminin sınırlandırılmasına yönelik tavsiyeleri desteklemektedir."

31 çalışmanın verileri kullanıldı

The Lancet Diabetes and Endocrinology dergisinde yayımlanan araştırmada, daha önce yapılmış 31 farklı çalışmadan elde edilen veriler kullanıldı. Rakamlar InterConnect Projesi'nden geldi, bu da araştırmacıların önceki araştırmaların sonuçlarını bir bütün olarak değil, bireyin verilerini analiz edebildiği anlamına geliyordu. Veriler 20 farklı ülkeden yaklaşık iki milyon katılımcıdan elde edildi. Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Naveed Sattar "Veriler, kırmızı ve işlenmiş etlerin diyetten çıkarılmasının insanları sadece kalp hastalığı ve felçten değil, aynı zamanda dünya çapında artış gösteren bir hastalık olan tip 2 diyabetten de koruyabileceğini göstermektedir. Ayrıca, ikinci bağlantının önemli bir kısmı kilo alımı olabilir, ancak başka mekanizmalar da mümkün olabilir. Gıda sistemleri, gezegen ve halk sağlığının yararı için buna göre uyarlanmalıdır" dedi.

Geçen yıl yayınlanan başka bir araştırma da haftada sadece iki kez kırmızı et yemenin tip 2 diyabete yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı ortaya çıktı. American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırma, her gün en az iki porsiyon et yiyenlerin (kahvaltıda pastırma ve öğle yemeğinde jambonlu sandviç gibi), haftada iki porsiyon kırmızı etle kendilerini sınırlayanlara göre diyabete yakalanma olasılığının yüzde 62 daha fazla olduğunu ortaya koydu.