60'lı ve 70'li yaşlardaki bazı insanlar, içtikleri bir kadeh şarabın gençlik yıllarına kıyasla kendilerini biraz daha etkilediğini fark edebilirler. Uzmanlara göre bunun nedeni yıllar süren alkol kullanımına bağlı olan tolerans düşüşü değil. Başka faktörler de söz konusu olabilir.
Araştırmalar, yaşlı insanların alkolden kaynaklanan bilişsel ve fiziksel bozukluklara karşı daha hassas olma eğiliminde olduklarını gösteriyor. Bu durum yaşlıları ayrıca düşme, araba kazası ve nefes darlığı (opioidlerle birleştiğinde) gibi sorunlar açısından da yüksek riske sokuyor.
Bir teoriye göre bunun nedeni, yaşlandıkça vücut yapısının değişmesi olabilir. 2023 yılında yapılan bir çalışma, yaşlandıkça yağsız kaslarda azalma ve vücut yağında artış olduğunu, bunun da vücuttaki su oranını azalttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, vücuttaki suyun azalması kandaki alkol konsantrasyonunun daha yüksek olmasına yol açıyor. Kısaca BAC olarak adlandırılan bu durum her içkide önemli bozukluklara neden olabiliyor.
Bir başka olasılık da metabolizmanın yavaşlaması ile alkolün daha yavaş işlenerek kandaki alkol seviyesinin yükselmesine ve daha belirgin bozukluklara yol açmasıdır. Ancak yakın zamanda yapılan bir laboratuvar çalışmasında alkol metabolizmasında yaşa bağlı bir düşüş tespit edilmedi.
Beyindeki değişiklikler etkili
ABD Alkolizm Enstitüsü danışmanı Aaron White, Washington Post'a yaptığı açıklamada yaşlandıkça alkolle ilgili meydana gelen bozuklukların beyin fonksiyonlardaki değişikliklerden kaynaklandığını söyledi. White "Alkol her zaman yaptığı şeyi yapıyor, ancak beyin değiştikçe alkolün etkisi de artıyor" dedi.
Yaşlılarda alkol kullanımı
Alkole duyarlılık arttığında yaşlı insanlar tüketim yüksek risk altına girebilir. Araştırmalar, yaşla birlikte ortaya çıkan yürüme sorunlarının alkolle birleştiğinde düşme riskini artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, alkolün özellikle yaşlılarda hafızayı ve uyku rutinini bozabileceğini söylüyor.
Yaşılar gençlere oranla daha fazla ilaç kullandığından alkol tüketimiyle risk faktörleri daha da artıyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Peter Martin, özellikle antihistaminik, antidepresan, antipsikotik ve antiepileptik gibi bilişsel işlevlere müdahale eden bazı ilaçların alkolle etkileşime girebileceğini söyledi. Martin'e göre benzodiazepin ise en endişe verici madde.