27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.06.2024 13:33 | Son Güncelleme: 09.06.2024 13:39

Washington Post yeni araştırmayı yazdı: Tuzlu beslenmek egzamayı artırıyor

Washington Post’ta yer alan yeni bir araştırma tuzun cilt hastalıklarında nasıl bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre tuzlu beslenmek, yetişkinlerde egzama riskini artırıyor
Washington Post yeni araştırmayı yazdı: Tuzlu beslenmek egzamayı artırıyor

California Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmaya göre, tuzlu beslenen yetişkinlerde egzama riski daha yüksek görülüyor. Dermatologlar, JAMA Dermatology'de yayınlanan çalışmanın, tuzun cilt rahatsızlığında nasıl bir rol oynayabileceğine ilişkin daha fazla araştırma yapılmasına yol açacağını söylüyor. Çalışmanın baş yazarı Katrina Abuabara, “Atopik dermatitin tetikleyicilerini gerçekten anlamak istedik” dedi ve tek başına genetikle açıklanamayacak şekilde artış gösterdiğini söyledi.

1 gramlık artış, egzama riskini yüzde 11 artırdı

Araştırmacılar, tahmini günlük tuz alımındaki bir gramlık artışın yetişkinlerde egzama riskinin yüzde 11 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Bulgular, Birleşik Krallık Biobank'taki 215.832 yetişkinden alınan idrar örneklerine ve tıbbi kayıtlara dayanıyor. Katılımcıların yüzde beşine ya da 10.839'una egzama teşhisi konmuş ve döküntü için tedavi reçete edilmişti. İdrar örneklerinde tespit edilen daha fazla sodyum, egzama şiddetinde de artış olasılığı ile ilişkilendirildi.

Egzama ve tuz hakkında bildiklerimiz

Abuabara, çalışmanın sonuçlarının “riskte küçük bir artış” anlamına geldiğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak tuz alımının egzama ile ilişkili olmasının birkaç nedeni olabileceğini söyledi. Araştırmacılar sodyumun ciltte depolandığını tespit etti. Sodyum vücutta iltihaplanmayı tetikleyebilir. Epidemiyolojik veriler bir kişinin diyetinin egzama ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

“Tetikleyici şeylerin bir parçası”

2013'te dünya genelindeki çocuklar üzerinde yayınlanan bir çalışmada, düzenli olarak fast food yemek (genellikle tuz oranı yüksek) daha yüksek egzama prevalansı ile ilişkilendirildi. Ancak Abuabara, fast food'un bu ilişkiyi açıklayabilecek “başka şeylerle dolu” olduğunu da söyledi. Abuabara, “Tüm egzamaların tuzla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bence bu, muhtemelen bazı insanlar için tetikleyici olan şeylerin bir parçası” dedi. Abuabara, sodyumdaki azalmanın egzama şiddetinde bir azalmayla ilişkili olup olmadığını görmek için deneyler yapmayı planlıyor.