08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2024 17:15 | Son Güncelleme: 25.06.2024 17:20

Yaşlılarda uzun süreli yalnızlık felç riskini artırabilir

Harvard Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma uzun süreli yalnızlığın yaşlılarda felç riskini artırabileceğini ortaya koydu
Yaşlılarda uzun süreli yalnızlık felç riskini artırabilir

Bilim insanları, uzun süreli yalnızlığın yaşlılarda felç riskini artırabileceğini ortaya koydu. Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar tarafından yapılan araştırmada, uzun süreli yalnızlık ile felç riski arasındaki ilişki incelendi. Sonuçları ise "eClinicalMedicine" dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın ilk etabında, Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan Sağlık ve Emeklilik Çalışması'nın (HRS) verileri kullanıldı. Yalnızlık düzeylerini ölçmeye yönelik sorular hiç felç geçirmemiş 50 yaş ve üzeri 12 bin 161 kişiye yöneltildi.

İkinci etaba devam eden 8 bin 936 kişiye 4 yıl sonra da aynı sorular soruldu. Bu sırada katılımcıların söz konusu dönemde felç geçirip geçirmediklerine dair veriler derlendi.

Araştırmacılar, yalnızlık düzeyleri bakımından katılımcıları 4 gruba ayırdı ve gruplardaki yaşlılardan son 4 yılda felç geçirenlerin verilerini karşılaştırdı.

Yalnız olanların felç riski %56 daha yüksek

Araştırmacılar, yaşadıkları uzun süreli yalnızlık nedeniyle "kronik yalnızlık hissi yaşayanlar" grubunda yer alanların, yalnızlık düzeyi düşük olanlara oranla felç geçirmiş olma oranının yüzde 56 daha yüksek olduğunu tespit etti.

Araştırma sonucunda, yaşadıkları uzun süreli yalnızlık nedeniyle "kronik yalnızlık hissi yaşayanlar" grubunda yer alanların, yalnızlık düzeyi düşük olanlara oranla felç geçirmiş olma oranının %56 daha yüksek olduğu ortaya koyuldu.

Bu bulgulardan yola çıkan araştırmacılar, uzun süreli yalnızlığın yaşlılarda "felç geçirme ihtimalini arttıran risk faktörü" olabileceğini ve bunun uzun vadede ortaya çıkabileceğini belirtti.

Kaynak: AA