22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 09:20 | Son Güncelleme: 17.09.2024 10:05

Yeni araştırma: Gülmek, göz kuruluğuna iyi gelebilir

Göz kuruluğu üzerine ortak araştırma yapan Çinli ve İngiliz bilim insanları gülmenin göz damlası kadar etkili olduğunu buldu. Kahkaha terapisi ayrıca kişilerin ruh sağlığını da iyileştirebilir
Yeni araştırma: Gülmek, göz kuruluğuna iyi gelebilir

Çin ve İngiltere'deki bilim insanlarına göre kahkaha, göz kuruluğundan muzdarip insanlar için göz damlaları kadar etkili olabilir. Kahkaha terapisi ise bu durum için daha ucuz bir tedavi sunabilir. Dünya genelinde yaklaşık 360 milyon insanı etkileyen kronik göz kuruluğu hastalığı, yaşlanan nüfus, hava kirliliği ve artan ekran süresi nedeniyle daha yaygın hale geldi. Sun Yat-sen Üniversitesi, Xiamen Üniversitesi ve Queen's Üniversitesi Belfast'taki araştırma ekibine göre, kuru gözlerden kaynaklanan rahatsızlığı hafifletmek ve gözyaşı katmanlarını stabilize etmek için tipik olarak suni gözyaşları kullanılıyor. Yüzde 0,1'lik sodyum hyaluronik asit en yaygın kullanılan suni gözyaşlarından biri.

Araştırmacılar, hakemli dergi The BMJ'de yayınlanan makalede, “Göz kuruluğu hastalığı, dünya çapında psikolojik stresle bağlantılı kronik bir durumdur ve uzun süreli suni gözyaşı kullanımının ekonomik yükünü oluşturmaktadır” diye yazdılar. Ancak araştırmacılara göre, göz damlalarına uzanmak yerine, hastaların sadece iyi bir kahkaha atmaları gerekebilir.

Daha ucuz ve çevre dostu

Kahkaha terapisi ya da egzersiz, ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkili semptomları azaltmak için zaten kullanılıyor. Şimdi ekip, sınırlı kornea aşınması olan hastalarda kuru göz hastalığı için daha ucuz ve daha çevre dostu bir tedavi olabileceğini öne sürdü. Ekip, “Bu çalışmada, semptomatik kuru göz hastalığının tedavisinde kahkaha egzersizi ile suni gözyaşının etkinliğini karşılaştırmak için randomize bir çalışma yürüttük” dedi. Bu çalışma, yeni bir tedavinin karşılaştırıldığı aktif tedaviden daha kötü olup olmadığını görmeyi amaçlayan bir non-inferiority denemesiydi. Semptomatik kuru göz hastalığı olan yaklaşık 300 katılımcı rastgele iki gruba ayrıldı, bir grup kahkaha terapisine katılırken diğer grup göz damlası uyguladı. Her iki grup da sekiz hafta boyunca günde dört kez terapi uyguladı. Araştırmacılar, “Kahkaha egzersizi grubuna eğitici bir video izletildi ve katılımcılardan ‘Hee hee hee, hah hah hah, peynir peynir' gibi ifadelerini beş dakikalık seans başına 30 kez seslendirmeleri istendi” diye yazdı.

Ana ölçüm sonucu, kuru göz hastalığını değerlendirmek için onaylanmış bir anket aracı olan oküler yüzey hastalığı indeksindeki ortalama değişimdi. Araştırmacılar ayrıca, göz kırpma sonrasında korneada ilk kuru noktanın ortaya çıkması için geçen süre ve gözyaşlarının çok hızlı buharlaşmasını önleyen meibomian yağ bezinin işlevi gibi ikincil sonuçları da ölçtüler. Çalışmanın sonuçları, kahkaha egzersizinin kuru göz hastalığı semptomlarını hafifletmede göz damlalarından “daha düşük olmadığını” ortaya koydu. Araştırmacılar, "Ayrıca, kahkaha egzersizinin gözyaşı filmi stabilitesini ve meibomian bezi fonksiyonunu iyileştirdiğini gördük. Bu faydalar egzersizin kesilmesinden sonra en az dört hafta boyunca devam etti. Yüzde 0,1 sodyum hiyalüronik asit grubunda böyle kalıcı bir etkinlik kaydedilmemiştir" dedi.

Ruh sağlığını da iyileştirebilir

Spesifik biyolojik mekanizmalar daha fazla çalışma gerektirirken, araştırmacılar kahkaha sırasında kasların ve sinirlerin katılımının gözyaşı salgısını uyarabileceğini söyledi. Kahkaha, kuru göz hastalığı insidansıyla bağlantılı olan ruh sağlığını da iyileştirebilir. Araştırmacılar, “Güvenli, çevre dostu ve düşük maliyetli bir müdahale olarak kahkaha egzersizi, semptomatik kuru göz hastalığı ve sınırlı kornea lekelenmesi olan kişiler için birinci basamak, ev tabanlı bir tedavi olarak hizmet edebilir” diye yazdı.