03 Aralık 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2024 14:20 | Son Güncelleme: 17.10.2024 16:14

Yeni araştırma: Ozempic uyuşturucu bağımlılığının tedavisine yardımcı olabilir

Yeni bir araştırma, Ozempic gibi diyabet ilaçlarının bağımlılık tedavisinde etkili olabileceğini gösteriyor. Ancak uzmanlar, daha fazla klinik çalışmanın gerektiğini vurguluyor
Yeni araştırma: Ozempic uyuşturucu bağımlılığının tedavisine yardımcı olabilir

Tıp alanındaki son gelişmeler, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı için potansiyel yeni tedavilere kapı açıyor. Politico'ya göre, Addiction dergisinde yayınlanan geniş çaplı bir çalışma, Ozempic ve Mounjaro gibi kilo verme ve diyabet ilaçlarının, madde kullanımıyla mücadele eden bireyler arasında aşırı doz ve aşırı alkol tüketimi riskini azaltabileceğini ortaya koydu. Bulgular umut verici olmakla birlikte, uzmanlar bu ilaçların bağımlılık için geçerli bir tedavi olarak kabul edilebilmesi için çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirterek dikkatli olunması çağrısında bulunuyor.

Chicago Loyola Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 1,3 milyondan fazla sağlık kaydı analiz edildi. Özellikle opioid veya alkol bağımlılığı olan ve aynı zamanda obezite veya diyabet tedavisi gören bireyler incelendi. Çalışmanın sonuçları dikkat çekici: alkolizm sorunu olan kişilerde alkol zehirlenmesi oranı, ilaç alan kişilerde almayanlara kıyasla %50 oranında azaldı. Benzer şekilde, opioid bağımlılığı olan bireyler arasında, aşırı doz oranları ilaç kullananlarda kullanmayanlara göre %40 daha düşüktü.

Genellikle kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olmak için kullanılıyor

Söz konusu ilaçlar (Ozempic, Mounjaro ve benzeri ilaçlar) GLP-1 (glukagon benzeri peptid-1) ve GIP (glukoza bağlı insülinotropik polipeptid) reseptör agonistleri olarak biliniyor. Bu ilaçlar genellikle diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini yönetmeye yardımcı olmak için reçeteyle satılıyor ve iştahı bastırarak kilo kaybına yardımcı oldukları biliniyor. Novo Nordisk'in Ozempic ve Wegovy'sinin yanı sıra Eli Lilly'nin Mounjaro'su, obezite tedavisindeki başarıları nedeniyle son zamanlarda büyük ilgi gördü. Şimdi araştırmacılar, madde kullanım bozuklukları da dahil olmak üzere diğer alanlardaki potansiyel faydalarını araştırıyorlar.

GLP-1'lerin ve GIP'lerin bağımlılık üzerindeki etkilerine ilişkin önceki araştırmalar büyük ölçüde hayvan çalışmaları veya küçük klinik deneylerle sınırlı olsa da, Loyola çalışması, bu ilaçların insanlarda alkol ve uyuşturucu kullanımının zararlı etkilerine karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini öne süren ilk büyük ölçekli analiz. Araştırmacılar, opioid kullanım bozukluğu öyküsü olan ve aynı zamanda obezite veya diyabet ilaçları verilen 8.103 kişi buldu. Çalışmaya ayrıca alkol kullanım bozukluğu olan 817.000'den fazla kişi dahil edilmiş ve bunlardan 5.621'ine bu tür ilaçlar verildi.

İleriye dönük klinik çalışmalara ihtiyaç var

Çalışmanın yazarlarına göre, sonuçlar "madde kullanımı tedavisinde yeni bir tedavi yolunun olanaklarını" ortaya koyuyor. Bununla birlikte, bu ilaçların bağımlılık tedavisinin standart bir parçası olarak kabul edilebilmesi için daha fazla araştırmaya, özellikle de ileriye dönük klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar. Çalışmanın yazarları ayrıca, bulgular umut verici olsa da, bağımlılık tedavisi için GLP-1 ve GIP reseptör agonistlerinin kullanımının henüz erken aşamalarında olduğu konusunda da uyarıyor.

Çalışmanın önemli bir sınırlaması, aşırı doz ve zehirlenme gibi uç sonuçlara odaklanması. Sheffield Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Matt Field, bu endişenin altını çizerek, ilaçların ciddi madde zehirlenmesi vakalarını azaltsa da, bireylerin madde kullanımlarını azaltmalarına veya tamamen bırakmalarına yardımcı olup olmadıklarının belirsizliğini koruduğunu belirtti. Field, “Bu sonuçlar, araştırmacılar bağımlılık için yeni tedavileri test ederken kullanılan sonuçlardan çok farklıdır” dedi. “Bu durumlarda, tedavinin insanların maddeyi tamamen bırakmalarına yardımcı olup olmadığına ya da ne kadar ve ne sıklıkta tükettiklerini azaltmalarına yardımcı olup olmadığına bakabiliriz.”

Field ayrıca, makalede atıfta bulunulan daha küçük çalışmalardan birinin, benzer bir ilacın plaseboya kıyasla ağır içme günlerinin sayısını önemli ölçüde azaltmadığını bulduğuna dikkat çekti. Bu durum, aşırı doz gibi yaşamı tehdit eden olayların azaltılmasının mutlaka daha geniş kapsamlı, uzun vadeli iyileşme anlamına gelmediği bağımlılık tedavisinin karmaşıklığının altını bir kez daha çiziyor.

Alkol tüketimi üzerindeki etkileri de araştırılacak

Ozempic'in üreticisi Novo Nordisk, GLP-1 ilaçlarının bağımlılığı tedavi etme potansiyeline yönelik artan ilgiye yanıt olarak, bu yılın başlarında Ozempic'in aktif bileşeni olan semaglutidin alkol tüketimi üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı olarak değerlendirmeye başlayacağını duyurdu. Bu, bu ilaçların bağımlılığı olan bireylere yardımcı olmak için nasıl uyarlanabileceğini anlamada ileri bir adımı temsil ediyor. Çalışmanın yarattığı heyecana rağmen, uzmanlar bu ilaçların bağımlılık için yeni bir tedavi olarak erken selamlanmasına karşı uyarıda bulunuyor. Şimdilik, madde kullanım bozukluklarını tedavi etmek için GLP-1 ve GIP reseptör agonistlerinin kullanımı hala titiz klinik deneylerde test edilmesi gereken bir hipotez. Bağımlılık tedavisinin karmaşıklığı, herhangi bir yeni tedavinin yalnızca aşırı doz gibi tehlikeli davranışları azaltmasını değil, aynı zamanda madde bağımlılığını körükleyen altta yatan dürtü ve bağımlılıkları da ele almasını gerektiriyor.

Ozempic ve Mounjaro gibi ilaçların bağımlılığı tedavi etme potansiyeli, bağımlılık tıbbında yeni bir sınırı temsil ediyor. Büyük ölçekli çalışmadan elde edilen bulgular, bu ilaçların uyuşturucu ve alkol kullanımıyla ilişkili riskleri azaltabileceğine dair umut veriyor. Bununla birlikte, bilim camiasının ihtiyatla hareket etmesi gerektiği açıkça görülüyor. Söz konusu mekanizmaları tam olarak anlamak ve bu ilaçların insanların bağımlılıktan kalıcı olarak kurtulmalarına yardımcı olup olamayacağını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. O zamana kadar, GLP-1'ler ve GIP'ler madde kullanım bozukluklarına karşı savaşta umut verici ancak kanıtlanmamış bir araç olmaya devam edecek.