10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2024 13:47 | Son Güncelleme: 31.08.2024 13:52

The Times yeni araştırmayı yazdı: Zayıflama iğneleri biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilim insanları, Ozempic veya Wegovy olarak da bilinen semaglutid iğnelerinin geniş kapsamlı faydaları olduğunu söylüyor. The Times, araştırmaların zayıflama iğnelerinin biyolojik yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdiğini söyledi
The Times yeni araştırmayı yazdı: Zayıflama iğneleri biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabilir

Uzmanlar, kilo verdirici enjeksiyonların bir dizi hastalığın altında yatan nedeni tedavi ederek biyolojik yaşlanmayı yavaşlatabileceğini öne sürdü. Avrupa Kardiyoloji Derneği konferansında, Ozempic veya Wegovy olarak da bilinen semaglutidin “başlangıçta hayal ettiğimizin ötesinde geniş kapsamlı faydaları” olduğunu çalışmalar sunuldu. İlacın, insanların kilo verip vermediğinden bağımsız olarak vücuttaki iltihap seviyelerini azalttığı tespit edildi.

Uzmanlar, enjeksiyonların kanser, artrit, Alzheimer ve Parkinson dahil olmak üzere enflamasyonla bağlantılı birçok sağlık durumunu tedavi edebileceğini öne sürdü. Yale ve Harvard'dan araştırmacıların katıldığı bir dizi deneme, semaglutidin böbrek hastalığını tersine çevirebileceğini, kalp yetmezliğini önleyebileceğini, daha önce tedavi edilemeyen yüksek tansiyonu düşürebileceğini ve koronavirüsten ölme riskini üçte bir oranında azaltabileceğini ortaya koydu. Kalp krizi ve felçten kaynaklanan ölümleri beşte bir oranında azalttığı halihazırda kanıtlandı.

Kardiyometabolik sağlıkla ilişkili 

Semaglutide, GLP-1 agonistleri olarak adlandırılan yeni nesil kilo verme ilaçlarının ilki. 2018 yılında Ozempic markası altında tip 2 diyabet tedavisi olarak piyasaya sürüldü. NHS'de obezite ve diyabet tedavisinde kullanılıyor. Yale Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Harlan Krumholz “Eğer birinin kardiyometabolik sağlığını önemli ölçüde iyileştiriyorsanız, onu daha uzun ve daha iyi yaşayabilecek bir konuma getirdiğinizi söyleyebilirim. İnsanların sağlığını bu şekilde iyileştirmenin aslında yaşlanma sürecini yavaşlatması beni şaşırtmaz” dedi.

Yeni makalelerin birçoğunu yayınlayan Journal of the American College of Cardiology'nin editörlüğünü yapan Krumholz, semaglutidin kilo kaybından bağımsız olarak enflamasyonu azalttığı bulgusunun çok önemli olduğunu söyleyerek “Obezitenin kendisinin vücudunuzdaki temel enflamasyon seviyelerini yükseltebileceğini biliyoruz. Bu ilaçlar bir şekilde enflamasyonu azaltıyor, bağışıklık sisteminde bir şeyler oluyor. Faydası çok geniş ve fayda görmeyen bir grup yok gibi görünüyor” dedi. Ancak bu ilaçlar herkeste işe yaramıyor. Bulantı ve kusma gibi ciddi yan etkilere neden olabilen bu ilaçlar, potansiyel olarak ölümcül bir durum olan pankreatitte dokuz kat artışa ve mide felcinde dört kat artışa neden oluyor. İştah kesici enjeksiyonlar ayrıca, yiyeceklerin bağırsaktan geçemediği ve cerrahi müdahale gerektirebilen bağırsak tıkanıklığı riskinde de dört kat artışla ilişkilendirildi.

Aşıya benziyor

Öte yandan Harvard Üniversitesi tarafından hazırlanan bir başka makale, semaglutid kullanan hastaların Covid-19'dan ölme olasılığının plasebo kullananlara kıyasla yüzde 34 daha az olduğunu ortaya koydu; bu da iltihaplanmanın azalması ve kilo kaybının bağışıklık sistemi üzerindeki faydalarını yansıtıyor. Çalışmanın yazarları, semaglutidin virüsün ciddi etkilerine karşı koruma sağlamada “aşıya benzer” olduğunu söyledi. Çalışmalar semaglutidin sadece önemli ölçüde kilo kaybına yol açmadığını, aynı zamanda kalp hastalığı ile yaşayan insanların hayatlarını kurtarmak ve iyileştirmek için de etkili olduğunu gösterdi.