25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.01.2023 08:00 | Son Güncelleme: 16.01.2023 08:35

Yılın en depresif günü: 16 Ocak pazartesi

Psikolog Cliff Arnall, 2004'te her yılın üçüncü pazartesi gününü yılın en depresif günü olarak belirledi. Blue Monday olarak adlandırılan bugün, bu yıl 16 Ocak'a denk geliyor. Peki bu terim nasıl ortaya çıktı ve bilimsel bir yanı var mı?
Yılın en depresif günü: 16 Ocak pazartesi

Dünya Noel ve yeni yıl kutlamalarını geride bırakırken Ocak ayının soğuk ve karanlık günleri hüzünlendirici olabilir. Yılın üçüncü pazartesi günü olan 16 Ocak Pazartesi, uzmanlar tarafından yılın en depresif günü olarak adlandırıldı. Peki bu ad nereden geliyor? Uzmanlar neden bu günü seçti? 

Blue Monday (Pazartesi sendromu) terimi, Ocak ayının üçüncü pazartesi gününün özellikle kötü olduğunu belirlemek için bir formül geliştiren psikolog Dr. Cliff Arnall tarafından icat edildi. Bugün seçilirken yeni yıl kararlarının başarısız olduğu ortalama süre, kötü hava, yılbaşı hediyelerinden kalan borçlar ve motivasyon seviyeleri gibi faktörleri hesaba katılıyor. 

Bu terim 2004 yılında Arnall tarafından, İngiliz seyahat şirketi Sky Travel'ın yılın en iç karartıcı gününü belirlemek için bir formül bulması için kendisine başvurmasının ardından ortaya atıldı. Blue Monday daha sonra, şirketin bu depresyonun bir kısmını hafifleteceğini öne sürdüğü tatil rezervasyonlarını teşvik etmek için tasarlanmış bir Sky Travel reklam kampanyasının en önemli parçası haline geldi.

Sağlık uzmanları, Ocak ayında moral bozukluğuyla mücadele etmek için egzersiz, meyve, sebze ve D vitamini karışımı önererek ruh halini ve çalışanları Ocak hüznünden kurtarmaya yardımcı olacağını öneriyor. Ayrıca uzman bu dönemde enerji seviyelerini artırmak ve uykuyu iyileştirmek için alkolün bırakılması veya azaltılması gerektiğini de belirtiyor. 

Bilimsel yanı var mı?

Yapılan incelemelere göre Büyük Britanya’daki her 15 kişiden biri kış aylarında depresyona giriyor ve mevsimsel afektif bozukluktan muzdaripler. Bu sorunun insan vücudunun ışığa tepki verme biçimiyle ilgili olduğuna inanılıyor. Ana teori, güneş ışığı eksikliğinin beynin hipotalamus adı verilen bölümünün düzgün çalışmasını engelleyebileceğini öne sürüyor. Bu, sizi uykulu hissettiren melatonin hormonunun üretimini etkileyebilir. Mevsimsel afektif bozukluğu olan insanları bu hormonu normalden daha yüksek seviyelerde üretirler. Aynı zamanda ruh halini, iştahı ve uykuyu da etkileyen serotinin hormonunun seviyesini de düşürebilir. Düşük serotonin seviyeleri depresyon duygularıyla bağlantılıdır.

Birmingham Üniversitesi'nde profesör olan Craig Jackson, "Kış hüznü, Noel tatiline ve biten kutlamalara karşı çıkan doğal bir tepkidir ancak bu tür normal duyguları Blue Monday gibi bir tür akut depresyona patolojik hale getirmek yanlıştır" dedi. Jackson ayrıca bugüne dair bilimsel bir araştırma kanıtı olmadığını da ekledi.