Son yıllarda aralıklı oruca yönelik ilgi giderek artıyor. Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian ve Gwyneth Paltrow gibi ünlülerin de zayıflamak için aralıklı oruç yaptıklarını açıkladı. Ancak aralıklı oruç, Tip 2 diyabete neden olmak ve ölüm olasılığını artırmak gibi riskleri nedeniyle uzmanlar tarafından defalarca kez eleştirildi. Pekin'deki Sağlık Yönetimi Enstitüsü araştırmacıları, aralıklı enerji kısıtlamasının (IER) hem olumlu hem de olumsuz yönlerinin olduğunu, bağırsak bakterilerini ve beyin aktivitesini önemli ölçüde değiştirebileceğini buldu. Araştırmada katılımcılara uygulanan aralıklı oruç, bir gün boyunca diyet yapmayı ve ertesi günü normal yemek yemeyi içeriyordu. Çalışmaya katılanlar bu yöntemle iki aylık bir süre içinde ortalama 16 kilo verdi.
Çalışmanın oruç etabı bittikten sonra katılımcılarda iştah ve bağımlılığın düzenlenmesinde rol oynayan beyin bölgesindeki aktivitelerde azalma görüldü. Aynı zamanda dikkat, motor beceriler, duygu ve öğrenmeye yardımcı olan bakterilerde artış görüldü.
"Değişiklikler dinamik ve birbirine bağlı"
Dr. Qiang Zeng “Burada IER diyetinin insan beyni-bağırsak-mikrobiyom eksenini değiştirdiğini gösteriyoruz. Kilo kaybı sırasında ve sonrasında bağırsak mikrobiyomunda ve ek olarak ilgili beyin bölgelerindeki aktivitede gözlemlenen değişiklikler oldukça dinamik ve birbirine bağlı” dedi.
Araştırmanın sonuçları IER diyeti uygulayan 25 Çinli erkek ve kadından alınan dışkı örneklerinin incelenmesiyle elde edildi. Katılımcılar ilk olarak 32 günlük yüksek kontrollü oruç aşamasından geçti. Burada diyetisyenler tarafından katılımcılara ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş yemekler verildi. Daha sonra 30 gün boyunca düşük kontrollü oruç aşamasına geçildi ve burada katılımcıların kendi yemek seçimlerini yapmasına izin verildi.
Bazı yan etkileri var
Frontiers in Cellular and Infection Microbiology’de yayınlanan araştırma, aralıklı oruçla kilo vermenin hipertansiyon, hiperlipidemi ve karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi obeziteyle ilgili sorunların azaltılmasına yardımcı olabileceğini de öne sürüyor. Bununla birlikte aralıklı orucun kilo verme isteğimizi etkileyebilecek bazı yan etkilerinin de olduğu kaydedildi. Dr. Yongli Li, "Sağlıklı ve dengeli bir bağırsak mikrobiyomu, enerji ve normal kilonun korunması için kritik öneme sahip. Tüm bunların aksine anormal bir bağırsak mikrobiyomu, bağımlılıkla ilgili belirli beyin bölgelerini etkileyerek yeme davranışımızı değiştirebilir” dedi.
Pekin Mikrobiyoloji Enstitüsü'nden Dr. Liming Wang, "Cevaplanması gereken bir sonraki soru, kilo kaybı da dahil olmak üzere obez kişilerde bağırsak mikrobiyomunun hangi mekanizma ile beyinle iletişim kurduğudur” dedi.