09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 17:11 | Son Güncelleme: 28.11.2023 17:44

Bu 10 yaşam tarzı tercihi tüm kanserlerde riski azaltıyor

Yeni bir araştırma kanser riskini yüzde 70 azaltan 10 önemli yaşam tarzı tercihini ortaya koydu. Kadınlar için bebeklerini en az 6 ay emzirmek ve haftada üç porsiyondan fazla kırmızı et yememek bunlardan sadece ikisi. Listede ayrıca fast food’u sınırlamak ve alkolü bırakmak da yer alıyor
Bu 10 yaşam tarzı tercihi tüm kanserlerde riski azaltıyor

BMC Medicine dergisinde yayınlanan araştırma, Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AICR) tarafından daha önce belirlenen 10 benzer tavsiyenin geçerliliğini analiz etmek için yapıldı. Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaş ortalaması 56 olan 94 bin 778 yetişkinden elde edilen verileri kullandı.

Araştırmacılar, diyet ve egzersize ilişkin kendi bildirdikleri verilerin yanı sıra katılımcıların vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi ölçümlerini de dikkate aldı. Her katılımcı, tavsiyelere bağlılıkları konusunda yedi üzerinden puanlandı. Ayrıca, araştırmacılar sekiz yıllık çalışma dönemi boyunca kanser teşhislerini izledi. Katılımcılar, tavsiyelere bağlılık konusunda ortalama yedi üzerinden 3.8 puan aldı. Çalışma boyunca 7 bin 296 kişide (yüzde sekiz) kanser gelişti. Çalışma, önerilere daha fazla uymanın daha düşük kanser riskiyle bağlantılı olduğunu kanıtladı. Hastalar her bir tavsiyeye uyduklarında kanser risklerini yüzde yedi oranında azalttı.

Ayrıca, her bir puanlık artış meme kanseri riskinde yüzde 10, kolorektal kanser riskinde yüzde 10, böbrek kanseri riskinde yüzde 18, yemek borusu kanseri riskinde yüzde 16, karaciğer kanseri riskinde yüzde 22, yumurtalık kanseri riskinde yüzde 24 ve safra kesesi kanseri riskinde yüzde 30 azalma ile ilişkili olduğu bulundu. Uyum puanı 4.5 veya daha fazla olan kişilerde, uyum puanı 3.5 veya daha az olanlara kıyasla tüm kanserlerin bir arada görülme riski yüzde 16 daha düşük çıktı.

En şaşırtıcı önerilerden biri emzirme

  • Belki de en şaşırtıcı önerilerden biri emzirmeydi. Araştırmacılar, korumanın emzirme döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Emzirme döneminde adetler düzensizleşir, bu da vücudun yaşam boyu maruz kaldığı östrojen miktarını düşürür. Aşırı östrojen kanser riskini artıran bir faktör.
  • Aşırı miktarda tüketilen fast food kiloyu, kilo da tümörlerin büyümesine neden olabilecek bir dizi hormonal değişikliği tetikliyor.
  • Kırmızı ve işlenmiş et, vücutta parçalandığında bağırsakları kaplayan hücrelere zarar vererek kanser gelişme olasılığını artıran nitratlar gibi bileşikler içeriyor. Bu nedenle haftada üç günden fazla tüketilmesi önerilmiyor.
  • Alkole gelince, vücutta asetaldehit adı verilen bir kimyasala dönüşüyor ve bu da bir dizi kanserle bağlantılı DNA hasarına yol açıyor.
  • Kanseri önlemek için supplement almanın herhangi bir faydası olduğuna dair kanıt yok. Uzmanlar, besinlerin yalnızca yiyecek ve içeceklerinden alınmasını tavsiye ediyor. Kanser diyetisyeni Nichole Andrews 'İhtiyacınız olmayan bir dizi takviyeyi günlük değerinin yüzde 200'ünden fazla alırsanız, bunlar serbest radikallere dönüşür ve kanser riskini artırır” diyor.

Araştırmacılar, çalışmalarının gözlemsel olması nedeniyle, düşük kanser riskinin 10 tavsiyeye uyulmasından kaynaklandığını kesin olarak bilmediklerini vurguladılar. Bulgular BMC Medicine dergisinde yayımlandı.

Kanser riskinizi azaltmanın 10 önemli adımı

  1. Sağlıklı VKİ aralığının alt sınırında kalmak: 18.5-24.9
  2. Haftada iki buçuk saat egzersiz
  3. Günde en az 30 g lif ve en az beş porsiyon meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet uygulayın
  4. Fast food'u sınırlayın
  5. Haftada üç porsiyondan fazla kırmızı et yemeyin
  6. Şeker eklenmiş içeceklerden kaçının
  7. Alkol yok
  8. Kanserden korunmak için takviyelerden uzak durun
  9. Altı ay boyunca mümkünse emzirin
  10. Kanser teşhisinden sonra doktor tavsiyelerine uymaya devam edin.