19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2023 13:22 | Son Güncelleme: 26.04.2023 13:40

Küçük egzersizlerin faydası çok büyük: 10 dakika yürümek yaşam süresini iki yıl uzatabilir

Sporu sadece pahalı ekipmanlarla ve salonlarla ilişkilendirmek yanlış olabilir. Yeni bir araştırmaya göre 10 dakika yürümek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da sadece alışveriş torbalarını ağırlık olarak kullanmak bile ömrünüzü iki yıl uzatabilir
Küçük egzersizlerin faydası çok büyük: 10 dakika yürümek yaşam süresini iki yıl uzatabilir

Maratonlara ve pahalı spor ekipmanlarına para harcamayı içeren aşırı egzersiz trendlerinin yanı sıra, kısa süreli aktiviteler bile sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Peki ne kadar egzersize ihtiyaç olduğu düşünülüyor ve gerçekte ne kadar egzersiz yapılıyor? 

Yeni bir araştırmaya göre, her 30 dakikada bir üç dakikalık hafif yoğunlukta yürüyüş, diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Sunderland Üniversitesi'nden bilim insanları, kısa süreli aktivitelerle oturmaya ara vermenin kalp krizi ve felç gibi durumlarla ilişkili komplikasyon riskini de azaltabileceğini söyledi. The Telegraph’ın haberine göre bulgular, Diabetes UK Professional Conference 2023'te sunuldu ve iki haftalık bir süre boyunca değerlendirilen tip 1 diyabetli 32 katılımcıyı kapsadı.

Küçük egzersizlerin faydası çok büyük

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 400 bin kişi, yüksek kan şekeri seviyelerine yol açan tip 1 diyabetle yaşıyor. Ancak küçük egzersizlerin herkes için son derece faydalı olduğu düşünülüyor. Araştırmacıların elde ettiği bulgular, günde sadece 10 dakikanın yaşam süresine neredeyse iki yıl ekleyebileceği yönünde.,

Yaşam süresiyle bağlantılı

Fiziksel aktivitenin sağlık ve yaşam süresi ile nasıl bağlantılı olduğunu araştıran Dr. Steve Moore'a, "Bu kadar az bir süre için şaşırtıcı derecede büyük bir getiri elde edebilmemize rağmen, yeterince hareket etmiyoruz ve aktivite seviyelerimiz daha da kötüye gidiyor" dedi.

Riskler belli ama harekete geçilmiyor

Fitness girişimcisi olan ve CEO'lardan Margot Robbie gibi ünlülere kadar birçok isme eğitimler veren Stephen Price, "Herkes biraz daha fazla fiziksel aktivite yapmanın yaşam süresini uzatırken hem fiziksel hem de zihinsel hastalık ve rahatsızlık riskini azalttığını biliyor ama nedense bu hala tam olarak yapılmıyor" dedi.

Toplumdaki riskler azaltılmalı

Price "Klinik ortamımızda kanser hastalarıyla tedavi sırasında fiziksel aktiviteyi artırmanın hayatta kalma üzerindeki rolünü gördüm. Ancak bu, klinik dışında da konuşulması gereken bir durum. Etkinin görülmesi gereken, tüm toplumların sağlığını değiştirebilecek risklerin önlenmesi ve azaltılması" dedi.

1,8 yıllık bir kazanç sağlıyor

2012 yılında ABD'deki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Dr. Moore liderliğindeki bilim insanları yaklaşık 650 bin orta yaş grubundan elde edilen verileri inceledi ve haftada 75 dakika ya da günde 10 dakikadan biraz fazla aktif olmanın, hiçbir şey yapmamaya kıyasla ortalama yaşam süresinde 1,8 yıllık bir kazançla ilişkili olduğunu buldu. Ancak Spor ve Egzersiz Sağlığı Enstitüsü'nden ve Movementum uzmanlarından Prof Mathew Wilson, egzersizin insan ömrüne yıllar katmanın yanı sıra daha iyi bir yaşam sürçülmesini de sağladığını ekliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği gibi haftada yaklaşık 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapanların ortalama yaşam süresi yaklaşık 4,5 yıl daha uzuyor

Endişe verici bir şekilde giderek daha hareketsiz hale geliniyor. Hükümet istatistiklerine göre, 1960'larda olunduğundan yüzde 20 daha az aktifiz ve mevcut eğilimler devam ederse, 2030 yılına kadar yüzde 35 daha az aktif olunacak. Yine hükümet istatistiklerine göre, fiziksel hareketsizlik Birleşik Krallık'taki her altı ölümden biriyle ilişkili ve Birleşik Krallık'a yılda 7,4 milyar sterline mal olduğu tahmin ediliyor. Erkeklerin yaklaşık yüzde 34'ü ve kadınların yüzde 42'si sağlıklı olmak için yeterince aktif değil.

Zihniyet değişimi gerekiyor

Düzenli egzersiz yapmak özellikle de hiç egzersiz yapmayanlar için bir zihniyet değişimi gerektiriyor. Davranış bilimci ve Movementum uzmanı Dr. Heather McKee, "Fiziksel aktivitede küçük değişiklikleri sürdürebilmek, fiziksel yetenekleriniz kadar davranışlarınıza da bağlıdır. Bir davranış değişikliği yapma ve bunu zaman içinde sürdürme konusunda en etkili olacak kişiler, içsel olarak motive olmuş kişiler olacaktır. İçsel motivasyon, bir faaliyeti size verdiği keyif ve tatmin nedeniyle yapmak olarak tanımlanır" dedi.

Peki, orta ila yorucu fiziksel aktivite olarak ne sayılır? Prof. Wilson, "Bir amaç doğrultusunda hareket edildiği sürece bahçe işleri, yürüyüş, ev işleri, her şey sayılır ve elde edilen dakikalara bakıldığında hepsi fiziksel aktivite olarak değerlendirilebilir" dedi.

Güne 10 dakika egzersiz eklemenin dört kolay yolu


1. Asansör yerine merdivenleri tercih edin  

2. Alışveriş torbalarını ağırlık olarak kullanın

3. Her yere geç kalmış gibi yürüyün

4. Otobüsten bir durak önce inin