14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 13:01 | Son Güncelleme: 20.12.2023 13:06

Uyku uzmanının tavsiyesi: Soğuk havalarda bile çıplak uyuyun

Dışarısı buz gibi soğukken en kalın pijamalarınızla yatağa girmenin size keyifli bir uyku çektirebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar için durum tersi. Uyku uzmanı Sammy Margo soğuk havalarda bile çıplak uyumanın en iyi uyku şekli olduğunu savunuyor
Uyku uzmanının tavsiyesi: Soğuk havalarda bile çıplak uyuyun

Çıplak uyumak çoğu insan için bir tabu olsa da vücudumuzun doğal ritmini düzenlemede öncü rol oynayabilir. Uyku düzenimiz vücut saatimiz (sirkadyen ritim) ile bağlantılıdı. Özellikle uykuya dalmada zorluk çekenlerin sirkadyen ritminin farkına varması ve vücuduna doğru sinyalleri göndermesi büyük önem taşıyor.

Vücudun soğuması uykuyla bağlantılı

Metro'nun haberine göre, uyku uzmanı ve fizyoterapist Sammy Margo vücut sıcaklığının uykuya dalma süresiyle önemli bir bağlantısı olduğunu söyledi. Margo “Uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden sirkadyen ritim, uykuya dalma süresiyle bağlantılıdır. Derin bir uykuya dalmak için vücudunuzun soğuması gerekir. Dolayısıyla çıplak uyumak vücudunuzun daha hızlı soğumasını sağlar ve böylelikle vücudunuza uyku vaktinin geldiğinin sinyalini verir” dedi.

Özellikle soğuk havalarda çıplak uyuyarak hem uyku düzeninizi hem de cinsel aktivitenizi daha da iyileştirmeniz mümkün. Margo “Çıplak uyuyarak fiziksel ve duygusal yakınlığınızı artırabilirsiniz. Çıplak uyumanın kişilerin partnerleriyle teması artıracağını ileri süren Margo, bu sayede mutluluk hormonu olan oksitosin üretiminin de artacağını belirtiyor.

Kaygıyı azaltıyor, kilo almayı önlüyor

Yapılan araştırmalar da Margo’nun iddialarını destekler nitelikte. Healthline'a göre çıplak uyumak, insanların ideal vücut sıcaklığına ulaşmasını ve sirkadyen ritimlerini düzenlemesini sağlıyor. Tüm bu faydaların yanında uykuyu da iyileştirip daha sağlıklı bir cilt sunuyor. Çıplak uyumanın aynı zamanda stresi ve kaygıyı azalttığı, kilo almayı önlediği, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azalttığı, vajinal sağlığı iyileştirdiği, erkek doğurganlığını ve özgüvenini artırdığı ileri sürülüyor. Ancak yine de uyku ve çıplak uyuma arasındaki bağlantıya dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.