18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 14:32 | Son Güncelleme: 06.12.2023 14:44

Uzun ömür için bilim insanlarının önerdiği 5 takviye

Yaş aldıkça vücudumuzun gıda emilimi zorlaşıyor. Hâl böyle olunca gıda takviyeleri günü kurtarmada yardımımıza koşuyor. Business Insider, uzun yaşam için uzmanların önerdiği 5 takviyeyi yazdı
Uzun ömür için bilim insanlarının önerdiği 5 takviye

Dr. Nir Barzilai, gıda takviyelerinin tartışmasız bir şekilde sağlığı iyileştirdiğini söylüyor. Albert Einstein Sağlık Akademisi’nin Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü Direktörü olan Barzilai ayrıca takviyelerin ekonomi için de iyi olduğunu belirtiyor. 39 milyar dolarlık küresel takviye pazarı olduğunu işaret eden Barzilai, “Birçok şirketi ve çalışanı destekliyor” derken, sağlığımızı destekleyip desteklemediği hakkında hâlâ kafalarda soru işareti bırakıyor.

Her kişiye özel olmalı

Söz konusu yaşlanmaya geldiğinde Barzilai ve diğer uzmanlar, seçmeniz gereken takviye rejiminin tek ve basit bir rutin olmayacağını söylüyor. Bu rutin her insan ve her dönem için özel olmalı. Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Dr. Andrea Maier, “Vücudunuzun biyolojisi tarafından yönlendirilmeli. Öylece alıp içemezsiniz” dedi.

Maier’in kendi araştırmasına göre çoğu takviye etiketinde yazanla eşleşmiyor ve herkeste farklı reaksiyon gösteriyor. Hastalarına takviye reçete ederken bunu kişisel ve bilimsel yaklaşımlarla seçiyor. Çünkü yaş aldıkça vücudumuzun gıdaları emme yeteneği değişiyor. Takviyeler doğru bir şekilde alındığında gerçekten de ömrü uzatabiliyor. Ömrü uzattığı bilimsel olarak kanıtlanmış 5 takviye var.

D vitamini

İmmünolog Anthony Fauci ve biohacker Bryan Johnson gibi birçok uzman uzun zamandır D vitamini takviyesi kullanıyor. D vitamini kemik sağlığımız için önemli ve kalsiyumu dönüştürmemize yardımcı oluyor. Genel olara D vitamini güneşten alıyoruz. Kış aylarında dışarıya fazla çıkamayan çoğu insan D vitamini takviyesini kışın almayı tercih ediyor. D vitaminini ayrıca yağlı balıklar, sür ve yumurta sarısından da gıda yoluyla alabilirisiniz. Barzilai, D vitamin seviyeleri düşük olsa da takviye olarak almadığını söylüyor. “D vitamininin yardımcı olduğu tek şey osteoporoz" diyen Barzilai, taramalarda kemiklerinin kalın olduğunu gördüğünü ve bu nedenle takviye almaya ihtiyacı olmadığını söylüyor.

Balık yağı

Balık yağı kalp sağlığı koruyucusu olarak içerdiği omega-3 yağ asidi sayesinde kolesterolü düzenliyor. Ayrıca bazı anti-inflamatuar özellikleri sayesinde artrit ağrısını ve şişmesini önleyebilir. Ceviz, somon ya da ton balığı yiyecek de omega-3 alabilirsiniz. Bu şekilde cevizden lif, magnezyum ve B6 vitamini gibi diğer gıdaları da alabilirsiniz. Somon tüketerek D vitamini ve B12 vitaminlerini de aynı anda almış olursunuz.

NAD+

NAD+ (Nicotinamide adenine dinucleotide), vücudumuzun enerji üretmek için kullandığı anahtar bir enzim. Sağlıklı tutarken DNA’nın yenilenmesini ve bağışıklık ile metabolizmanın sisteminin güçlenmesini sağlar. Hem nikotinamid ribozid (NR) hem de nikotinamid mononükleotid (NMN) daha fazla NAD+ üretmemize yardımcı olabilecek popüler yaşlanma karşıtı takviyeler olsa da küçük bir pürüz var. Geçen yıl ABD Gıda ve İlaç İdaresi NMN’yi ilaç olarak soruştulması nedeniyle ‘besin takviyesi olarak pazarlanamayacağını’ söyledi. NR’nin ise takviye olarak satılmasına izin veriliyor. Bazı araştırmalar sağlıklı yaş almayı sağlayabilecek anti-inflamatuar özellikleri olduğunu öne sürdü.

Fisetin

Çilek, hurma, soğan ve elmada doğal olarak bulanan Fisetin, yaş aldıkça biriken toksik hücrelerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Uzun yaşam araştırmacısı Paul Robbins, her iki haftada bir takviye aldığını ve ağrılı dizinin daha iyi olduğunu söylüyor. Diğer araştırmalar fisetinin artrit ve Alzheimer gibi sorunları potansiyel olarak iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ancak birçok uzmanın ortak görüşü; fisetinin takviye olarak tüketilmesinin yararları ve zararları hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiği.

Magnezyum

Magnezyum sağlıklı kaslar, sinirler, kan basıncı ve hücreler için önemli bir mineral. Uzun ömür araştırmacısı Peter Attia, sağlıklı yaşlanmak için her gün birkaç farklı magnezyum çeşidi tüketiyor. Ispanak, muz, avokado, fındık ve fasulye gibi koyu yapraklı yeşilliklerden de iyi magnezyum alabilirsiniz.

Öte yandan uzmanlar, takviye kullanmadan önce diyet ve egzersiz rutininizi gözden geçirmeniz konusunda uyarıyor. Gıda takviyesini seçerken mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.