15 Ocak 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2024 16:18 | Son Güncelleme: 20.04.2024 16:35

Yalnızlık kadınlarda yeme krizine neden oluyor

Yalnızlık, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve obezite de dahil olmak üzere birçok zihinsel ve fiziksel sağlık sorunu için risk faktörü olabilir. Yeni bir araştırma yalnızlığın bazı kadınların kötü gıda seçimlerine yönelebileceğini ve yeme krizleri yaşayabileceğini öne sürüyor
Yalnızlık kadınlarda yeme krizine neden oluyor

Yeni bir araştırmada yalnız olduklarını bildiren kadınlara yiyecek görselleri (özellikle tatlı, kalori açısından zengin yiyecekler) gösterildi. Bunun üzerine kadınların beyinlerinin ruminasyonla (zihinde tekrarlayıcı bir şekilde devam eden olumsuz düşünceler) ilişkili bölgelerde aktivitenin arttığını ve kontrolle ilişki bölgede aktivitenin azaldığı keşfedildi. 

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde Goodman-Luskin Mikrobiyom Merkezi'nin eş direktörü ve çalışmanın baş yazarı olan psikolog Arpana Gupta, "Yönetici kontrolünü fren olarak düşünün. Eğer frenleriniz arızalıysa, canınızın çektiği yiyecekten kaçınmak zorlaşır, ancak frenleriniz gerçekten iyi çalışıyorsa, onlara biraz dokunursanız sizi o isteğe yönelmekten alıkoyacaktır" dedi.

Obezite tedavilerine ilham verebilir

Araştırma JAMA Network Open'da yayınlandı. Bulgular, yalnızlık ve sağlıksız beslenme arasındaki fizyolojik bağlantıyı anlamaya yönelik bir adım olarak görülüyor. Bu da davranışlarda acil değişikliklere ve obezite tedavileri için gelecekteki hedeflere ilham verebilir.

Erkeklerde benzer şekilde tasarlanmış bir çalışma, yalnızlık ve yeme alışkanlıklarıyla ilgili beyin aktivitesindeki cinsiyete özgü farklılıkları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Zira kadınlar ve erkekler obezite söz konusu olduğunda farklı beyin yapılarına sahiptir.

En çok tatlı yiyecekler cezbediyor

Araştırmacılar, Los Angeles'ta yaşayan, yaşları 18 ila 50 arasında değişen ve yaş ortalaması yaklaşık 25 olan 93 sağlıklı menopoz öncesi kadından vücut kitle endeksi de dahil olmak üzere demografik ve badensel veriler topladı.

Çalışmaya katılan kadınlar ruh sağlıkları, yeme davranışları ve yalnızlık (algılanan sosyal izolasyon) hakkında anket doldurdu. Algılanan sosyal izolasyon, arkadaşlardan, aileden ve partnerlerden alınan desteğin sıklığını ölçen Algılanan İzolasyon Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Daha sonra beyin aktiviteleri MRI ile tarandı. Taramadayken kadınlara farklı yiyecek görselleri gösterildi. Bir sette çikolatalı kek ve dondurma gibi yüksek kalorili tatlı yiyecekler vardı. Diğerinde ise patates kızartması ve hamburger gibi yüksek kalorili tuzlu yiyecekler vardı. Ayrıca, salata ve meyveleri içeren biri tuzlu, diğeri tatlı olmak üzere iki düşük kalorili yiyecek kategorisi vardı. MRI görüntülerinde yalnız olan kadınların çikolatalı kek gibi tatlı, yüksek kalorili yiyecekler gördüklerinde beyin aktivitelerinin ilgili bölümlerinde yüksek hareketlilik görüldü.

Yalnızlık ve yeme davranışı

Chicago Üniversitesi NORC'da kıdemli araştırmacı olan psikolog Louise Hawkley, yeme davranışı ve obezitenin birçok kronik hastalığa katkıda bulunduğunu ve bu çalışmadaki gibi yalnızlığın yemekle ilgili davranışlarla nasıl bağlantılı olduğunu anlamanın önemli olduğunu söyledi.

Gupta, yeme krizlerini kontrol etmeye yardımcı olacak aktiviteler bulmanın bir fark yaratabileceğini söyledi. Meditasyon ve günlük tutma gibi diğer stres azaltma egzersizlerini öneren Gupta, "Beyninizin ödül merkezi tatlı krizine girdiğinde, ikinci bir dilim pasta yerine bir avuç çilek yemeyi deneyin" dedi.