Bilim insanları, yüzde 20-25 daha fazla doğal alana sahip yerlerde yaşayan çocukların kemik gücünün arttığını keşfetti. Türünün ilk örneği olan bu çalışma aynı zamanda yeşil alanlarda büyüyen çocuklarda düşük kemik yoğunluğuna sahip olma riskinin yaklaşık %65 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Kemik gücü çocukluk ve ergenlik döneminde artar, 50 yaşına kadar sabit kalır ve daha sonra düşüşe geçer. Araştırmacılar, çocuklar için yeşil alanların boyutunun ve erişilebilirliğinin artırılmasının yaşlandıklarında kırıkları ve osteoporozu önleyebileceğini söyledi.
Fiziksel aktiviteyle bağlantılı olabilir
Yeşil alanlar ile daha güçlü kemikler arasındaki bağlantı muhtemelen parkların yakınında yaşayan çocukların daha fazla fiziksel aktivite gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor. Fiziksel aktiviteler kemik gelişimini tetikler. Söz konusu bağlantı ağaçlı yeşil alanlarda daha güçlü. Bilim insanları, bu durumun ağaçlı alanların daha çekici yerler olmasından kaynaklanabileceğini söyledi.
Araştırmacı Prof. Tim Nawrot, "Çocukluk döneminde kemik kütlesi ne kadar güçlüyse, yaşamın ilerleyen dönemlerinde o kadar fazla kemik kapasitesine sahip olursunuz. Dolayısıyla bu çalışmadan çıkan gerçek halk sağlığı mesajı, şehir planlamacılarının çocukların kemiklerini daha güçlü hale getirebileceği ve bunun uzun süreli sonuçları olduğudur” dedi. Önceki araştırmalar, yeşil alanlara erişimin çocuklarda fiziksel aktiviteyi artırdığını ortaya çıkarmıştı. Çalışmalar ayrıca aşırı kilolu olma riskinin azalması, kan basıncının düşmesi, IQ'nun daha yüksek olması, zihinsel ve duygusal sağlığın daha iyi olması gibi çocuk gelişimi açısından çok sayıda fayda keşfetti. Yeşil alanlar aynı zamanda yetişkinlerde de daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlıkla bağlantılı.
300'den fazla çocuk incelendi
JAMA Network Open dergisinde yayınlanan çalışma, Belçika'nın Flanders bölgesinde kentsel, banliyö ve kırsal alanları kapsayan 300'den fazla çocuğu inceledi. Dört ila altı yaş arasındaki çocukların kemik yoğunluğunu ölçmek için ultrason kullanıldı. Çocuğun yaşı, kilosu, boyu, etnik kökeni ve annesinin eğitim düzeyi dikkate alındı.
Sonuçlara göre evlerine 1000 metre mesafede %25 daha fazla yeşil alana sahip çocukların çok düşük kemik yoğunluğuna sahip olma riskinin %66 daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırmada kız ve erkek çocuklar arasında herhangi bir fark bulunamadı. Ekran süresi, vitamin takviyeleri ve günlük süt ürünleri tüketimi de çocukların sonuçlarını etkileyip etkilemediğini görmek için test edildi ancak önemli bir etki bulunamadı. Ancak kemik yoğunluğuna etkisi olan fiziksel aktivitelerin derecesinin ölçülmesi için çocukların ivmeölçerler takmaları gerektiğini söyleyen Nawrot, “Bu çok kolay bir deney olmayacak” dedi.
Çelişkili sonuçlar
Yetişkinlerde ve yeşil alanlarda kemik yoğunluğu üzerine yakın zamanda yapılan iki çalışma çelişkili sonuçlar verdi. Çin'in güneybatısında 66.000 kişi üzerinde yapılan analiz, önemli bir pozitif bağlantı buldu. Ancak Hong Kong'da 65 yaş ve üzeri 4.000 kişi üzerinde yapılan araştırmada ikna edici bir ilişki bulunamadı. Bunun nedeni muhtemelen Hong Kong'un çok yoğun nüfuslu ve çok az yeşil alana sahip bir şehir olması.