Halil Paşa’dan Burhan Doğançay’a, Hikmet Onat’tan Adnan Çoker’e, Neş'e Erdok’tan Komet’e, Mehmet Güleryüz’den Zeki Faik İzer’e, Abidin Dino’dan Burhan Uygur’a, Nuri İyem’den Ferruh Başağa’ya değin Türk resim sanatının en özel isimlerinin yapıtlarından oluşan 379. Müzayede, sanatseverlere usta isimlerle dolu bir seçki sunuyor. 20 Kasım’da gerçekleşecek çevrim içi müzayedede 360 eser yer alıyor.
Klasik Türk resminin ustası Halil Paşa’nın Dikiş Diken Büyükanne tablosu müzayedenin öne çıkan eserleri arasında bir başyapıt. Türk Ressamları Dizisi-3 Halil Paşa kitabında da yer alan yapıtı, klasik Türk resminin en önemli örneklerinden biri. 1908 tarihli tuval üzerine yağlıboya, 2 milyon 500 bin TL’lik açılış fiyatıyla müzayedenin en yüksek rakamlı eseri olarak da dikkat çekiyor.
Burhan Doğançay’ın ışık gölge oyunları sunan, hattan, kaligrafiden beslenen ve en ünlü serilerinden biri olarak tanımlanan Kurdeleler'i ile resminin başat konusu olan duvarları ele alan eserleri de müzayedede satışa sunuluyor. "Duvarlar toplumun aynasıdır” diyen, 1960’lardan itibaren duvarlar aracılığıyla toplumsal, kültürel ve politik dönüşümleri görünür kılan Doğançay’ın beş resminin yer aldığı seçkisinde özel bir tuval çalışması önce çıkıyor. 1986 tarihli yapıt, tuval üzerine karışık teknik ve 102x78 cm ebatlarına sahip.
Geleneksel sanatlardan esinle Anadolu kasabalarını, eski sokakları betimlediği işleriyle tanıdığımız Oya Zaim Katoğlu’nun Sonbahar'ı müzayedenin öne çıkan eserlerinde biri. Müzayedenin en değerli seçkilerinden bir bölümü ünlü sanatçı Zeki Faik İzer’e ait, sanatçının sanat hayatına ışık tutan özel bir seçki ilk kez satışa sunuluyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu eserleri de müzayedenin dikkat çeken eserleri arasında.
Bir diğer dikkat çekici yapıt Mehmet Güleryüz imzalı. İnsan ve onu çevreleyen sosyopolitik koşulları ele aldığı eleştirel ve dışavurumcu üslubuyla Türk sanatında özel ve ayrıcalıklı bir yer edinen Mehmet Güleryüz’ün müzayededeki yapıtı 2019 tarihli. Sanatçının Haldun Dostoğlu editörlüğünde hazırlanan Mehmet Güleryüz kitabında da yer alıyor.
Devrim Erbil’in 110 x 570 cm ebatlarındaki anıtsal eseri 800.000 TL açılış fiyatı ile müzayedenin görkemli eserleri arasında yer alıyor. Aykırı renk yansımaları ile tanınan usta sanatçı Kemal Önsoy’un başyapıt tuval çalışmalar de ilk kez müzayedeye çıkan eserler arasında. Önsoy’un Ormanın Ortasında Bir Ağaçtım adlı eseri açılış fiyatı 500.000 TL.
379. Müzayede’de yakın zamanda yitirdiğimiz Komet’in karakteristik yapıtlarından oluşan bir seçki de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının 13 yapıttan oluşan seçkisinde özellikle 1999 yılında Ada Sanat tarafından yayımlanan Komet kitabında da yer alan, 1995 tarihli Figüratif'i dikkat çekiyor.
Türk çağdaş resminin önemli iki kadın sanatçısı müzayedede öne çıkıyor. Siyah tonların yalın uygulamasını temel alan, geleneksel mimarlığın yapı özelliğinden beslenen soyut minimal çalışmalarıyla Türk resminin özgün ustalarından biri olan Adnan Çoker’in Gök Çemberler adlı yapıtı, müzayedenin öne çıkan eserlerinden biri oluyor. Sanatçının 2010 yılındaki retrospektifinde de yer alan tuval üzerine akrilik, 2008 tarihli çalışması 600 bin TL açılış fiyatıyla müzayedeye çıkıyor.
Asım İşler üç farklı eseri ile müzayedede yer alıyor. Sanatçının tuval üzerine yağlıboya eseri 1995-1998 imzalı. Güçlü figür anlayışıyla öne çıkan resimlerinde toplum hayatına, gündelik yaşama dair manzaraları, kendi hayatından izleri dramatik bir anlatımla sunan Neş’e Erdok’un iki yapıtı müzayedede görülebiliyor. Sanatçının Dibe Batmak isimli tuval üzerine yağlıboyası 1996; Elveda isimli tuval üzerine yağlıboyası 2007 tarihli.
Müzayedede, Türk sanatının en yenilikçi ve özgün isimlerinden Ömer Uluç’un yatan bir figürü anımsatan, kağıt üzerine yağlıboya çalışması Untitled (1991, 73x107 cm) ve sanki iki kuşu içinde barındıran tuval üzerine akrilik eseri (1998, 70x100 cm) müzayedede göz dolduruyor.
379. Müzayede modern ve çağdaş sanatın yanı sıra Türk klasik resminden de önemli isimleri sanatseverlerle bir araya getiriyor. Özellikle Halil Paşa, İbrahim Çallı, Mahmut Cuda, Hamit Görele, Hasan Vecih Berekoğlu, Hikmet Onat, Sami Yetik, Mıgırdiç Civanyan gibi isimlerin yapıtları, klasik resim tutkunlarına hitap ediyor.
379. Müzayede günümüz resminin takipçilerini de unutmuyor. Günümüzün önemli, özgün üretimlere imza atan ustalarını, genç yeteneklerini bir araya getiren müzayedede İnci Eviner’in 2012 tarihli kağıt üzerine mürekkep eseri; Koray Ariş’in Untitled heykeli; Azade Köker’in 2000 tarihli pişmiş toprak çalışması; Ebru Uygun’un karışık teknik tuvali; Bahar Oganer’in tuval üzerine yağlıboyası; Erdoğan Zümrütoğlu’nun anıtsal iki tuvali; Evren Sungur’in tuval üzerine karışık teknik resmi; Güçlü Öztekin’in kraft kağıt üzerine çalışması öne çıkan yapıtlardan sadece birkaçı olarak sıralanıyor.
Müzayedede yer alan tüm yapıtlar (Pazar Hariç) 20 Kasım’a kadar Maçka’daki Antik Palace’ta görülebiliyor.