Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş Ulus'ta bulunan özel bir hastanede tedaviye alındı. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınları hastaneye geldi. 85 yaşındaki oyuncu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Cüneyt Arkın için perşembe günü 10.30'da AKM'da tören düzenlenecek. Usta sanatçı 14.00'te Tesvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak
Kalbi durarak hastaneye kaldırıldı
Sanatçının vefatına ilişkin Liv Hospital'da yapılan basın açıklamasında konuşan Prof. Dr. Ferah Ece, sanatçının gece saatlerinde yaşamını yitirdiğini söyledi. Ece, "Dün gece yarısından sonra ambulansla kalp durmasıyla hastanemize başvuran sanatçımız, maalesef yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Ailesi başta olmak üzere, sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz" dedi.
Sanatçının kalp durmasıyla geldiği için büyük ihtimalle kardiyak bir problemi olduğuna işaret eden Ece, "Belli bir yaştan sonra kalp kasları da çok kuvvetli olmadığı için kardiyak ve solunum sebeptir diye düşünebiliriz. Akciğerlerin hasarlı olması kardiyak olarak da yük bindiriyor kalbe. Bu nedenle yaşlılığın verdiği etkiyle de organlar gençlikteki gibi kuvvetli değil" ifadelerini kullandı.
Dostlarından veda mesajları
Arkın'ın ölümünün ardından birçok ünlü isim, sosyal medyadan üzüntüsünü paylaştı. Hülya Koçyiğit, Instagram hesabından yayınladığı gönderide şu sözleri kullandı:
"Sinemanın bana kattığı değerlerden sevgili arkadaşım Cüneyt Arkın’ın vefat haberi ile derin üzüntü içindeyim. Türk sineması bir ustasını, bir çınarını daha kaybetti bugün. Sinemamıza büyük izler bırakan canım arkadaşım benim, filmlerinle yaşayacaksın kalplerimizde. Sevgili ailesinin başta olmak üzere hepimizin başı sağ olsun"
Arkın ile birlikte bir film sahnelerini Instagram'da paylaşan Filiz Akın ise, "Sanki içime doğmuş da acı haberi duymak istemiyormuşum gibi televizyonu açmamıştım bu sabah. Hala haberin yarattığı şok etkisiyle konuşamıyorum Telefonlarım çalıyor durmadan…Öyle üzgünüm ki !..Hani klasik bir tanımlama vardır “ O bizim Malkoçoğlu’muz , Dünyayı kurtaran cengaverimizdi falan filan… En kısa haliyle o bizim “Cüneyt Arkın’ımız”dı Biraz kendime gelince devam ederim" sözlerini paylaştı.
Twitter hesabından paylaşım yapan Derya Baykal, "Cüneyt Arkını kaybetmişiz çok üzgünüm çook Mekanı cennet olsun…" sözlerini paylaştı.
Cüneyt Arkını kaybetmişiz çok üzgünüm çook😔
— Derya Baykal (@DDeryaBaykal) June 28, 2022
Mekanı cennet olsun…🙏
"Bizi biz yapan insanlardan biriydin"
Yazar Ahmet Ümit paylaşımında şu sözlere yer verdi: "Çocukken hepimiz biraz Kara Murat olduk, biraz Malkoçoğlu olduk, gençken Maden filmindeki hak arayan işçi önderi İlyas olduk, Yaralı Kurt'ta intikam peşindeki Ali olduk. Bizi biz yapan imsanlardan biriydin Cüneyt Abi, nurlar içinde uyu..."
Çocukken hepimiz biraz Kara Murat olduk, biraz Malkoçoğlu olduk, gençken Maden filmindeki hak arayan işçi önderi İlyas olduk, Yaralı Kurt'ta intikam peşindeki Ali olduk. Bizi biz yapan imsanlardan biriydin Cüneyt Abi, nurlar içinde uyu... pic.twitter.com/73RlkltoB1
— Ahmet Ümit (@baskomsernevzat) June 28, 2022
Besteci ve piyanist Fazıl Say, "Üzüntüm büyük. Işıklar içinde uyusun Cüneyt Arkın. Sevgiyle, saygıyla teşekkür ediyorum bu halka verdiği her şey için" mesajını paylaştı.
Güle güle Kara Murat, güle güle Malkoçoğlu, güle güle Dünyayı Kurtaran Adam… Yattığınız yer incitmesin… #cüneytarkın pic.twitter.com/mK8uuQAr6Y
— Armagan Çağlayan (@Armagan_caglaya) June 28, 2022
Armağan Çağlayan, "Güle güle Kara Murat, güle güle Malkoçoğlu, güle güle Dünyayı Kurtaran Adam… Yattığınız yer incitmesin… " ifadelerini kullandı. Oyuncu Celil Nalçakan da "Cüneyt Bey bence, sinemamızın en büyük jönüydü… Daima da öyle kalacak. Ailesinin ve hepimizin başı sağ olsun. Mekânı cennet olsun" dedi.
Üzüntümü ifade edecek sözcük bulamıyorum.
— Uğur Dündar (@ugurdundarsozcu) June 28, 2022
Gözümün önüne 70'li yıllarda televizyonda ilk kez canlı yayına çıkarken yaşadığımız heyecan dolu dakikalar...
Ve bir yığın ortak anımız geliyor.
Fotoğraflara baktıkça gözlerim buğulanıyor.
Mekânın cennet olsun Cüneyt Ağabey.#CüneytArkın pic.twitter.com/CpuAMMNnv1
Gazeteci Uğur Dündar ise şu sözleri paylaştı: "Üzüntümü ifade edecek sözcük bulamıyorum. Gözümün önüne 70'li yıllarda televizyonda ilk kez canlı yayına çıkarken yaşadığımız heyecan dolu dakikalar... Ve bir yığın ortak anımız geliyor. Fotoğraflara baktıkça gözlerim buğulanıyor. Mekânın cennet olsun Cüneyt Ağabey"
Cüneyt Arkın kimdir?
Gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır, 8 Eylül 1937'de dünyaya geldi. Türk sinema oyuncusu, senarist, yapımcı, yönetmen ve doktordur. Lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesinde gördü. Buradaki sınıf arkadaşlarından birisi Yılmaz Büyükerşen'di. 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.
Eskişehir'de, yedek subay olarak askerliğini yaparken, Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ'in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963'te Halit Refiğ'in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 film çevirdi.
1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi.
Kısa sürede avantür filmlerin en aranan oyuncusu hâline geldi. Romantik filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürse de birçok farklı türde karaktere can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar değişik türde filmler çekti. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın'ın kariyerinde özel bir yer kaplar.
12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali'nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney'in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın'ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.
Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült film hâline geldi. 1980'li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990'lı yıllarda da polisiye dizilere yöneldi.
Cüneyt Arkın, binicilik ve karatede uzman sporcu unvanına sahiptir. Oyunculuğun yanı sıra televizyon izlenceleri sunmuş ve kısa bir süre gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yapmıştır. 2009 yılında omurgasındaki sinir sıkışmasından dolayı yaklaşık üç ay hastanede tedavi gördü.
Cüneyt Arkın ilk evliliğini 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Cüreklibatır'ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evlilik uzun sürmedi.
1968 yılında Cüneyt Arkın olarak sahne adını aldı ve bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı. İsviçre'de bir üniversite mezunu olan Işıl, o sırada uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir yıl sonra, 1969'da Betül (Işıl) Cüreklibatır ile nişanlandı, 1970'te evlendiler ve 1971'de boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlendiler ve bu evlilikten de Kaan ve Murat adlarında iki çocuğu oldu.
Kızı bir şirkette genel müdürlük yapan Arkın'ın oğullarından Murat da dizilerde oyunculuk yapmaktadır. Bir dönem alkolizm tedavisi görmüş olan Arkın, alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları konulu sayısız konferans vermiş, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri almıştır.
Kazandığı ödüller
- 1.'lik Ödülü - 1963 Artist Mecmuası, Artist Yarışması
- En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça ile 1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali
- En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Yaralı Kurt ile 1972 Adana Altın Koza Film Festivali
- En iyi Erkek Oyuncu Ödülü, Mağlup Edilemeyenler ile 1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali
- Yaşam Boyu Onur Ödülü 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali
- Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü, Engelsiz Yaşam Vakfı
- Yaşam Boyu Onur Ödülü, 18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri
- Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2013 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
- Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
Yönetmenlik ve senaristlik de yaptı
Kariyeri boyunca 300'ü aşkın filmde rol alan Arkın, yönetmenlik ve senaristlik de yaptı. Son olarak 2014'te çekilen Gulyabani filminde rol aldı. Sanatçının oynadığı filmlerden bazıları şöyle:
Aşk ve Kin, Gözleri Ömre Bedel, Hepimiz Kardeşiz, Sokakların Kanunu, Şoför Nebahat ve Kızı, Gurbet Kuşları, Kırık Hayatlar, Dudaktan Kalbe, Serseri Aşık, İnatçı Gelin, Horasan’ın Üç Atlısı, Fakir Bir Kız Sevdim, İntikam Uğruna,Malkoçoğlu, Göklerdeki Sevgili, Cibali Karakolu,Yüzbaşı Kemal, Hacı Murat, Namus Borcu, Artık Sevmeyeceğim, Malkoçoğlu Kara Korsan, Gök Bayrak, Köroğlu, Yüzbaşının Kızı, Vatan ve Namık Kemal, Osmanlı Kartalı, Melikşah, Aşk Mabudesi, Arım, Balım, Peteğim, Selahattin Eyyubi, Ferhat ile Şirin, Yarım Kalan Saadet, Yusuf ile Züleyha-Hazreti Yusuf, "umurcak Köprüaltı Çocuğu, Vahşi Çiçek, Her şey Oğlum için, Battal Gazi, Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri, Severek Ayrılalım, Nazlı ile Murat, Çöl Kartalı, Yaralı Kurt, Kara Murat: Fatih’in Fedaisi, Yumurcak Küçük Kovboy, Çaresizler, Acı Hayat, Kara Murat Fatih’in Fermanı, Oğul, Dayı, Kin, Babalık, Polizia Brancola Nel Buio, La, Cemil, Deli Yusuf, Babacan, Tek Başına, Che Carambole Ragazzi, Maden