Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, Liverpool Üniversitesi'nden bilim adamları, Zambiya'daki Kalambo Nehri'nin kıyısında antik yontulmuş kütükler keşfetti. 476 bin yıl öncesine dayandığı tespit edilen kütüklerin yanı sıra sivri ahşap sopalar da bulundu. Kütüklerin yüksek bir yer inşa etmekte ya da barınak yapımında kullanıldığı tahmin edilirken, keşfin insanlığın ilk dönemine ait tarihi anlayışı bütünüyle değiştirebileceği belirtildi. Şimdiye kadar, insanların ahşap kullanımına dair kanıtlar ateş yakmak ve kazma sapı ve mızrak gibi aletlerle sınırlıydı.
Bulunan en eski tahta gereçler
Bulunan tahta parçalarının üzerindeki taş aletlerle yapılmış çentikler dikkati çekerken, şimdiye kadar bulunan en eski tahta gereçlerin ateş çıkarma ya da kazma için kullanılan araçlar olduğu aktarıldı. 2000'li yıllardan bu yana Kalambo Şelaleleri'ndeki arkeolojik alanda araştırmalar yapan Liverpool Üniversitesi'nden Larry Barham "Bu bulgu, ilk atalarımız hakkındaki düşüncelerimi değiştirdi" dedi. Zambiya'daki Livingstone Müzesi'nden araştırmacı Perrice Nkombwe ise "Ahşap işlemenin bu kadar köklü bir gelenek olduğunu bilmek beni çok şaşırttı. Olağanüstü bir şeyi ortaya çıkardığımızı fark ettim" dedi.
New research published in @nature from Prof Larry Barham @LivAncWorlds and Prof Geoff Duller @AberUni has revealed that at least 476,000 years ago, earlier than previously thought, humans were building structures made of wood. Find out more👉https://t.co/hdBToXCZaS@livuniHSS pic.twitter.com/ixBVnQRD4d
— University of Liverpool News (@livuninews) September 20, 2023