18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.11.2023 08:52 | Son Güncelleme: 25.11.2023 08:59

Fazıl Say'dan Pervin Chakar'a destek paylaşımı

Özgür Özel'in, konserini dinledikten Pervin Chakar'ın elini öpmesiyle başlayan tartışmaya, piyanist Fazıl Say da dahil oldu. Chakar ve Özel'in fotoğrafını paylaşan Say, "Özgür Özel, Pervin Chakar'ın elini öperek çok iyi etmiş, kutlarım" dedi
Fazıl Say'dan Pervin Chakar'a destek paylaşımı

Instagram hesabından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, konserini dinledikten Pervin Chakar'ın elini öptüğü fotoğrafı paylaşan Fazıl Say "Pervin çok iyi bir sestir, çok iyi bir sopranodur, kardeşimdir, beraber çalışacağız" dedi.

"Kimse hakkını yemesin"

Chakar ve Özel'i eleştirenlere tepki gösteren Say, "15 yıldır Avrupa’da pek çok yerde takip ettim başarılarını. Kimse hakkını yemesin. Pervin Chakar'ın. 'Dünya çapında sanatçımız' dediğiniz onca sahtekarlığı, tonla yanlışı önce sorgulayın!" diye yazdı. Ancak, paylaştığı fotoğrafın altına yapılan bazı yorumlar da Say'ın tepkisini çekti. Chakar'ın hakkında yapılan ırkçı yorumlara kızan Say, "Şu gönderinin altındaki 'faşist' yorumları okuyunca, aslında bir nevi 'intihar tweeti' attığımızı anlıyoruz.  Korkmamamızın tek nedeni, zaten çoktan ölmüşüz, üzerimize sıkılsa ne olur, sıkılmasa ne olur? Yalnız bir Kürt kızına, değerli bir sopranoya 'ver elini' 33 kurşun daha!" diyerek tepki gösterdi.

Gönderinin fotoğrafın altına bir yorum daha yazarak Özel'i kutlayan Say, "Çok iyi etmiş Özgür Özel elini öperek. Kutlarım" dedi. Say, daha sonra paylaştığı hikâyede ise, "O sn Pervin'le geçen yıl yazışmıştım, bana kızıyordu, 'Niye projelerinde Fatma Said, Crebassa var da ben yokum?' diye serzenişte bulundu. Haklıydı. 'Zamanı gelince' dedim 'Bana sahip çıkan bir ülke yok' dediğini anımsıyorum. O yüzden şunu düşünelim; ona sahip çıkmak daha değerli..." yazdı.

Ne olmuştu?

Chakar'ın "Bir Opera Gecesi" konserine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Anavatan Partisi'nin eski genel başkanı Nesrin Nas da katılmıştı. Chakar, konserinde Türkçe ve Kürtçe eserleri seslendirmişti. CHP lideri Özgür Özel ise Pervin Chakar'ı, konserini izledikten sonra sahnede reverans yaparak kutlamış, sanatçının elini öpmüştü.

Özel'in konsere Buldan ile katılması ve Chakar'ın elini öpmesine ise bazı siyasetçiler tepki gösterdi.

"Sanatçının elini öptüm, hiç pişman değilim"

Dünyaca ünlü Mardinli soprano Pervin Chakar'ın konser sonrası elini öpmesiyle ilgili soruya Özel, şöyle yanıt verdi: "Devlet Bey de kızdı geçen gün. Kızacaksa Tayyip Bey'e kızacak önce. Pervin Chakar, TRT Kürdi'de tek çıkan opera sanatçısı. Kaldı ki Pervin Chakar, 'Türkiye Kürdistan'ı' falan dememiş. Muhteşem bir dinletiydi. Çıktık, çiçek vereceğiz, çok da tasarladığım bir şey değildi, elini uzatınca sanatçıya ve sanatına duyduğum saygıdan nezaketle elini öptüm. Ben sanatçının elini öptüm, hiç pişman değilim. Yarın olsa yine aynı eli öperim. Pervin Chakar çıkıp da orada savaş çığırtkanlığı yapsa salonu terk ederim."

"Sanat kurumlarımızın kapıları size sonuna kadar açık"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu; besteci ve piyanist Fazıl Say'ın geçtiğimiz gün çektiği videoda yer alan "Atatürk Kültür Merkezi ve CSO Ada Ankara'da konser için davet almadığı" yönündeki ifadelerine ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yaptı. Say'ın başarısını tüm dünyaya kanıtlamış bir sanatçı olarak İsrail'in Filistin'e yönelik insanlık dışı katliamı karşısındaki dik duruşunu desteklediğini ifade eden Mumcu, Say'ın bu sebeple uğradığı haksızlıklar için de üzüntü duyduğunu belirtti.

Mumcu, Say'ın paylaşımında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yönelik açıklamalarını üzülerek öğrendiğini ifade ederek, kendisinin konserlerini ilgiyle takip ettiğini ve fırsat buldukça da katılmaya çalıştığını belirtti.  Ortaya çıkabilecek tüm polemiklerin önüne geçmek adına Say'ın paylaşımına istinaden küçük bir düzeltmeyi aktarmak istediğini belirten Mumcu, şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz ay İsviçre'deki konserleriniz Cumhurbaşkanı'mızın Filistin'e yönelik açıklamalarını desteklediğiniz gerekçesiyle iptal edildiği zaman Bakan Yardımcısı olarak bizzat menajeriniz Taner Bey'i arayarak sizi Antalya Kültür Yolu Festivali'mizde sahnede görmekten son derece memnun olacağımızı dile getirdim. Taner Bey, yoğun yurt dışı programlarınızı gerekçe göstererek festival programımıza dahil olamayacağınızı belirtti."

Mumcu, Türkiye'de kültür ve sanatın birleştirici unsur olarak herkese ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayarak şunları kaydetti: Dünya çapında ülkemizi başarıyla temsil eden bir sanat insanımızın başta Atatürk Kültür Merkezi ve CSO Ada Ankara olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ait bütün mekanlarımızda sanatını icra etmesi bizleri de ziyadesiyle mutlu eder. Tüm sanat kurumlarımızın kapılarının dün olduğu gibi bugün de size sonuna kadar açık olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.