05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 07:34 | Son Güncelleme: 02.05.2023 09:19

Hollywood 15 yıl sonra grevin eşiğinde

Hollywood, Amerika Yazarlar Birliği (WGAW) ile Hollywood stüdyoları arasındaki sözleşmenin pazartesi günü sona ermesiyle 15 yıl sonra ilk büyük senarist grevinin eşiğinde. Olası grevlerin ve eylemlerin sonbaharda gösterime girecek filmleri etkileyeceği ve yapım sektörünü vuracağı konuşuluyor
Hollywood 15 yıl sonra grevin eşiğinde

Hollywood senaristlerinin, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile yaptığı anlaşma 1 Mayıs itibarıyla (dün) sona erdi. Ancak senaristler yapılacak sözleşmede 'daha iyi çalışma koşulları' ve 'maaşın iyileştirilmesi' talebinde bulundu. Amerikan Yazarlar Birliği'nin (WGA) oylamasında, katılımcıların büyük çoğunluğu gerekli görülmesi halinde greve gidilmesini desteklediğini belirtti. ABD'deki televizyon ve sinema yazarlarını temsil eden sendikanın oylamasına en az 9 bin 200 kişi katıldı. Oylamada, grevi destekleyenlerin oranı yüzde 97,85 olurken, karşı çıkanların oranıysa yüzde 2,15 olarak belirlendi.

Sendikanın 2017'deki oylamasında grevi destekleyenlerin oranı yüzde 96,3 olmuştu. Bu oylamaya en az 6 bin 310 kişi katılmıştı.

WGA, yeni bir anlaşma imzalamak için Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'yle (AMPTP) görüşmelerini sürdürüyor. AMPTP, ABD'deki 350 televizyon kanalını ve film yapım şirketini temsil eden bir ticaret birliği. Sendika, yapım şirketlerinin ve kanalların kârlarının arttığına ama yazarlara yapılan ödemelerin yetersiz kaldığına dikkat çekerek, oylama sonuçlarının sektörde değişim yaratmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Adil ödemeler talep ediliyor

WGA'dan yapılan açıklamada, sektördeki tüm yazarlar için adil ödemeler talep edildiği ve sendika üyelerinin bunu kazanmak için büyük bir dayanışma gösterdiği ifade edildi. Sendikadan Laura Blum-Smith ise deneyimli yazarların, sektöre yeni giren yazarlarla neredeyse aynı parayı aldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: Sektörde büyük bir yükseliş yaşanırken ve stüdyolar neredeyse yıllık 30 milyar dolar kâr elde ederken, yazarlara ödenen ücret azaldı. Stüdyolar yazarları ciddi ölçüde değersizleştiriyor ve yazarlığın bir meslek olarak sürdürülebilirliğini tehdit ediyorlar.

Grevlerin yetersiz maaş seviyeleri, telif haklarını koruma mücadelesi, çalışma ortamı ve benzeri sorunlardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili yayınlanan raporlarda, olası grevlerin, eylemlerin uzaması halinde şirketlerin sonbaharda gösterime girecek filmleri erteleyerek yapım sektörünü de etkileyebileceği belirtildi. Bir grev olursa, Amerikalı komedyen Stephen Colbert, komedyen Jimmy Fallon, TV sunucusu Jimmy Kimmel ve Seth Meyers gibilerin sunduğu talk şovların hemen yayından kaldırılacağı belirtiliyor.