08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 16:52 | Son Güncelleme: 12.07.2024 17:19

Kadınlara özel sergideki Picasso eserleri taklit çıktı

Avusturalya’nın cinsiyet ayrımcılığına bir tepki olarak sadece kadınlara özel bir sergi açan Krisha Kaechele'nin kullandığı Picasso eserleri taklit çıktı. Kaechele erkeklerin girişine izin verilmediği için sergisinin mahkemelik olmasının ardından sözde Picasso eserlerini tuvalete yerleştirmişti
(Museum of Old and New Art via The New York Times)
(Museum of Old and New Art via The New York Times)

Avusturalya’nın Tazmanya eyaletinin başkenti Hobart’taki Museum of Old and New Art müzesindeki Ladies Lounge isimli sergi, yeşil ipekten perdelerle gizleniyor ve sadece kadınlara giriş izni verip erkekleri geri çeviren bir görevli tarafından korunuyor. Nisan 2023’te sergiye girişine izin verilmeyen Jason Lau, cinsiyet ayrımcılığına uğradığı gerekçesiyle müzeye dava açtı. New York Times ile yaptığı bir ropörtajda serginin küratörü Krisha Kaechele, Lau’nun başına gelenlerin sanat eserinin deneyiminin bir parçası olduğunu belirtti.

Verilen mahkeme kararı müzeye sergiyi kapaması ya da erkeklere giriş sağlaması için 28 gün verdi. Kaechele, mahkeme kararına yaratıcı bir çözüm bulup enstalasyonun bazı parçalarını müzenin kadınlar tuvaletine yerleştirdi.

Avusturalya’da kadınların 1965’e kadar barlara girişi yasaktı. Bu tarihten sonra da çoğunlukla kadınlara özel mekanlara girişlerine izin oldu. 2020 yılında açılan sergi, Avusturalya’nın cinsiyet ayrımcılığı ile olan tarihine bir gönderme niteliğinde. Kaechele, sergisini “kadınların lüks atıştırmalıklar, süslü içkiler ve diğer kadınsı zevklerin tadını çıkarabilecekleri” bir alan olarak açtı. Sergi salonu lüks mobilyalar, Kaechele’nin aile yadigârı mücevherleri ve Picasso tabloları ile döşeliydi.

3 Picasso tablosu vardı

Instagram hesabında “Tüm o Picasso tabloları ile ne yapacağımı bilemedim” diyen Kaechele’nin sergisinde üç Picasso tablosu bulunuyor. Küratör, aynı Instagram postunda Ladies Lounge sergisinin Avusturalya’nın ayrımcılık karşıtı yasasına uygun farklı bir şekilde yeniden açılacağına söz verdi. Yakın zamanda müzenin yayınladığı bir blog gönderisinde Kaechele, sanatçının eserlerinin haklarını yöneten Paris’teki Picasso Administration’dan sergideki eserler hakkında bir mektup aldığını söyledi. Bu mektubun ardından küratör, sergisindeki Picasso tablolarının orijinal olmadığını, hatta sergideki hiçbir eserin orijinal parçalar olmadığını açıkladı. Kaechele "Eğer erkekler kendilerini mümkün olduğunca dışlanmış hissedeceklerse, 'Lounge'da’ dünyanın en önemli sanat eserlerinin sergilenmesi gerekiyordu” dedi.

Taklitleri kendi hazırladı

Sergideki eserlerin “Picasso olmaları gerektiğini biliyordum” diye yazan Kaechele, enstalasyonun yeşil temasına uyması için taklitlerini bizzat kendi hazırladı. The Guardian’dan bir muhabir ve Picasso Administration eserlerin orijinalliğini sorgulayana kadar üç yıl boyunca kimse onun planını keşfetmedi. Blog gönderisinde özür dileyen Kaeleche, Picasso’ya çok saygı duyduğunu söyledi.