16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2022 19:38 | Son Güncelleme: 26.08.2022 19:49

Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın milyar dolarlık sanat koleksiyonu satışa çıkıyor

Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen'ın değeri bir milyar dolar olan sanat koleksiyonu Kasım'da açık artırmaya çıkartılacak. Özel bir koleksiyon için açık artırma tarihinin en büyüğü olması beklenen satış, Allen'ın eski ustalardan çağdaş devlere kadar uzanan etkileyici arşivinden eserler sunacak
Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın milyar dolarlık sanat koleksiyonu satışa çıkıyor

Microsoft'un 2018'de hayatını kaybeden kurucu ortağı Paul Allen'ın milyar dolarlık sanat koleksiyonu, bu Kasım ayında açık artırmaya çıkarılacak. Müzayedenin, mayıs ayında bugüne kadar en pahalı eserlerin satıldığı Macklowe Collection’ın rekorunu geçmesi bekleniyor. 

Christie's müzayede evi, 150 eserin müzayedesinin bu yıl Kasım ayında gerçekleştirileceğini duyurdu. Bir milyar değeri aşan koleksiyonun açık artırması için henüz net tarih belirtilmedi. Christie's’den yapılan açıklamada Visionary: The Paul G. Allen Collection adlı geniş koleksiyonda Paul Cézanne ve Jasper Johns gibi sanatın en etkili isimlerinden bazılarının eserlerinin bulunduğu söylendi. New York Times'a göre, Botticelli ve Renoir'in eserleri de açık artırmaya çıkarılacak.

Gelir hayır kurumlarına bağışlanacak

Christie's, Allen'ın istekleri doğrultusunda açık artırmadan elde edilen gelirin hayır kurumlarına verileceğini söyledi. Müzayede evinin başkanı Guillaume Cerutti, New York Times’a satışın "Sanat piyasası ve sanat dünyası için büyük bir olay" olduğunu belirtti. 

Salgının devam eden ekonomik etkilerine, denizaşırı bir savaşa ve yükselen enflasyona rağmen, sanat piyasası yükselmeye devam ediyor. Art Basel ve UBS tarafından yayınlanan yıllık ankete göre, 2021'de pazar 65,1 milyar dolar kazandı. 

Mayıs ayında, Andy Warhol'un Marilyn Monroe'nun yüzünü gösteren 1964 serigrafisi Shot Sage Blue Marilyn, New York'taki Christie's'de bilinmeyen bir alıcıya yaklaşık 195 milyon dolara satıldı. Bu bir müzayedede herhangi bir Amerikan sanat eseri için elde edilen en yüksek fiyat oldu. 

Bu yılın başlarında, emlak patronu Harry Macklowe ve eski eşi Linda Macklowe'un sahip olduğu modern ve çağdaş eserlerin ikinci koleksiyonu, Sotheby's'in müzayedede özel bir sanat koleksiyonu için 922 milyon dolarlık rekor bir satış elde etmesine yardımcı oldu.