05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.12.2023 15:16 | Son Güncelleme: 08.12.2023 15:21

Samim Kocagöz belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Toplumcu, gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz'ün hayatını konu alan "Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet" belgeselinin ilk gösterimi Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirildi
Samim Kocagöz belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Türk edebiyatının önemli kalemleri arasında yer alan Samim Kocagöz’ün hayatı "Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet" belgeseli ile beyaz perdeye aktarıldı. 1 yıllık detaylı arşiv taraması sonucunda ortaya çıkan belgeselin ilk gösterimi Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirildi.

Belgeselde Samim Kocagöz'ü, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, eski Dışişleri Bakanı yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlattı. Belgeselin seslendirmesini ise Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden oyuncu Tamer Levent gerçekleştirdi.

Müziklerini Yıldıray Gürgen’in icra ettiği Samim Kocagöz'ün hayatının önemli dönemlerinin drama canlandırmalarla izleyiciye aktarıldığı belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç üstlenirken; genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje kurgu sorumluluğunu Yılmaz Aydın yaparken, senaryosunu Cansu Yücelen yazdı.

"Bütün hayat hikayesini belgeselde aktardık"

Samim Kocagöz’ün hayatındaki önemli dönemleri belgesel projesiyle işlediklerini belirten Yönetmen Mesut Gengeç, “Bu proje için hem edebiyat çevreleri hem de ailesinden kişilerle görüştük. Bütün hayat hikayesini belgeselde aktardık. Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Veli Kanık gibi birçok yazarla aynı dönemde yetişmiş bir yazar. Okuldaki hocası da Halide Edib Adıvar. Kitaplarında bu kuşağın toplumsal sorunlarını merkeze aldığını görüyoruz.” dedi.

"Ara Güler babamın dostuydu"

Samim Kocagöz’ün anısına, o kuşağı biraz anımsatabilmek için böyle bir belgesel düşündüklerinin söyleyen Samim Kocagöz'ün oğlu Şükrü Kocagöz, "Babam Sabahattin Ali'nin öğrencisi ve Fakir Baykurt'un hocasıydı. Bu isimler edebiyatımızda toprağı, çiftçiyi, emekçiyi ve toplumu anlatan yazarlar olarak önemli bir yer tutuyor. Ara Güler babamın büyük bir dostuydu. Ara ağabeyin çektiği 50-60 fotoğraf var bizde. İyi ki Ara ağabey çekmiş ve onları vermiş. Babam da aslında bir çiftçi ve bir toprak ağasının oğlu. Biraz o kuşağın içinde marjinal, ailesel konumu ile biraz çelişkili toplumsal yazar olması. Bunu belgeselimiz çok güzel anlatıyor olacak." ifadelerini kullandı.

Samim Kocagöz kimdir?

Samim Kocagöz (1916- 1993) roman, hikaye, oyun, inceleme ve anı türlerinde toplam 27 eser yazmış, yazar kimliği dışında öğretmen ve çiftçi olmasıyla da anılmıştır. Kocagöz, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünden mezun olduktan sonra da Lozan Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi aldı. Kısa bir süre öğretmenlik yapan ve çiftçilikle de uğraşan Kocagöz'ün biyografisin bir çok ödül de bulunuyor. Eserleri; Almanya, Fransa, Amerika, Çekoslovakya, Danimarka, İrlanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İsviçre, Portekiz, İsrail, Finlandiya ve Yunanistan gibi ülkelerde yayımlandı.. Antolojilerde de yer alan bu eserler hakkında yabancı dillerde yazılmış makaleler de bulunuyor.