28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2022 00:52 | Son Güncelleme: 13.09.2022 01:17

Sokak ve moda fotoğrafçılığının efsanesi William Klein hayatını kaybetti

Yaşayan en önemli fotoğrafçılardan biri olarak kabul edilen, sokak fotoğrafçılığının öncüsü Amerikalı fotoğrafçı William Klein 96 yaşında hayatını kaybetti
Sokak ve moda fotoğrafçılığının efsanesi William Klein hayatını kaybetti

Sokak ve moda fotoğrafının efsane ismi Amerikalı fotoğrafçı William Klein 96 yaşında Paris’te hayatını kaybetti. Oğlu Pierre Klein, ‘huzur içinde’ vefat eden babası William Klein’ın, moda ve sinemaya adanan uzun kariyeri boyunca çarpıcı görüntüleriyle devrim yarattığını belirtti. Sanatçı Klein, 1950’lerin çekim tekniklerine, çerçeveleme, istif ve kompozisyon anlayışlarına, o günler için devrim sayılacak nitelikte birçok yenilik getirdi. Salt belgelenmeye dayanmayan, çarpıcı, heyecan verici hatta kimi zaman rahatsız edici öğeler içeren fotoğraflarıyla, kendinden sonra gelen kuşağı derin bir biçimde etkiledi.

İstanbul'da da sergi açtı

Fransızlar Amerika’nın imajıyla uyuşmayan bir toplumu açığa çıkaran fotoğraflarıyla Klein'ı Amerika Birleşik Devletleri'nden nefret eden fotoğrafçı olarak tanımladılar. 2014 yılında İstanbul'da da sergi açan Klein'ın New York, Roma, Moskova ve Tokyo şehir kitaplarının fotoğrafları “Moscow, Rome, Tokyo, New York” başlıklı sergide İstanbullu sanatseverlerle de buluşmuştu. 

Tutkusu sokaklar ve insanlardı

1928'de New York'ta doğan Klein, asker olarak geldiği ve sonunda orada sanat eğitimi aldığı 1940'ların sonlarından bu yana Fransa'da yaşadı. Sanat kariyeri bir ressam olarak başladı. 1950'ler ve 1960'larda birkaç yıl Vogue için moda fotoğrafçısı olarak görev yaptı. William Klein moda fotoğrafçılığında çok başarılıydı, ancak tutkulu olduğu şey sokakları ve insanları tasvir etmekti. Ayrıca Klein'ın aralarında Sen Kimsin Polly Maggo, Mr. Freedom gibi filmlerin bulunduğu kayda değer bir sinema kariyeri de var.