12 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2024 13:10 | Son Güncelleme: 20.08.2024 13:18

Stonehenge'e dair yeni keşif: Sunak taşı İskoçya'dan getirildi

Stonehenge'teki sunak taşının kökenine dair yapılan yeni keşif 5.000 yıllık efsanevi neolitik alanın yaratılışına ışık tutuyor. Keşfe göre taş İskoçya'dan getirildi
Stonehenge'e dair yeni keşif: Sunak taşı İskoçya'dan getirildi

Yeni bir araştırma İngiltere'nin güneyinde yer alan ve kökenleri binlerce yıllık gizemle örtülü neolitik anıt Stonehenge'in kalbindeki sunak taşının nereden geldiğine dair soru işaretlerini sonlandıracak nitelikte. Araştırmacılar, bir zamanlar Galler'den taşındığına inanılan dairesel anıtın sunak taşı olarak adlandırılan parçasının aslında kuzeydoğu İskoçya'dan geldiğini tespit etti. Bilim insanları, altı ton ağırlığındaki kumtaşı megalitin neredeyse 320 kilometre uzaktaki Orcadian Havzası'ndan geldiğini ve bu keşfin tarih öncesi Britanyalıların hatırı sayılır bir taşıma zekasına sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

Araştırma, Stonehenge'in bir İngiliz simgesi olarak süregelen imajının, batı Galler'den gelen “mavi taşlar” da dahil olmak üzere Büyük Britanya adasının dört bir yanındaki kökenleri nasıl yalanladığını vurguluyor. En son kaynak çalışması, en ileri analitik tekniklerin eski insanlığı keşfetmek için nasıl kullanılabileceğini ve sosyal tarihten hastalıkların evrimine kadar birçok alanda yeni bilgiler sağlayabileceğini gösteriyor.

İngiliz araştırmacılar bu kez Batı Avustralya'daki uzmanlarla bir araya gelerek metal madenciliği için umut verici hedefler bulmak amacıyla geliştirilen analitik yöntemlerden yararlandılar. University College London'da arkeolog Robert Ixer, “Bu gerçekten şok edici bir sonuç, ancak levha tektoniği ve atom fiziği doğruysa, sunak taşı İskoçya'ya ait demektir. Bu çalışma iki önemli soruyu gündeme getiriyor: Sunak taşı neden ve tam olarak nasıl İskoçya'nın en kuzeyinden taşındı?" dedi.

Çevresindeki taşlardan farklıydı

Yatar vaziyetteki sunak taşı, Stonehenge ve çevresindeki gömü alanlarının temel bilmecelerinden biri ve yapımına yaklaşık 5.000 yıl önce ruhani amaçlarla başlandı. Sunak taşı jeolojik olarak çevresindeki Galler'e özgü mavi taşlardan farklı. Aberystwyth Üniversitesi ile UCL bilim adamlarının daha önceki araştırmaları bu taşın Galler'den olmadığını göstermişti.