28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.06.2022 10:24 | Son Güncelleme: 06.06.2022 13:07

Karikatürist Latif Demirci yarın son yolculuğuna uğurlanacak

Karikatürist Latif Demirci dün sabah hayatını kaybetti. Demirci yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek
Karikatürist Latif Demirci yarın son yolculuğuna uğurlanacak

Karikatürist  Latif Demirci, dün 61 yaşında hayatını kaybetti. Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçiren ve evinde düştükten sonra hastaneye kaldırılan Demirci, sabah 06.00'da yaşamını yitirdi. Demirci'nin vefat haberini yazar İhsan Yılmaz, sosyal medyadan duyurdu. Yılmaz paylaşımında, "Sevgili dostum, karikatürist Latif Demirci’yi bu sabah kaybettik. Acım sonsuz. Başta kızı sevgili Yasemin, kardeşi Nurver ve Latife, bütün sevenlerine baş sağlığı diliyorum" ifadelerine yer verdi. 

Karikatürist Behiç Ak ise vefat haberini "Çok üzücü bir haber. Karikatürist Latif Demirci hayatını kaybetti!" diyerek duyurdu. Karikatürist Alpay Erdem de "Latif Demirci'yi kaybetmişiz. Büyük bir ustaydı, dünyanın en önemli mizah insanlarından biriydi. Çok üzgünüm" sözlerini kullandı. Siyasetçiler, basından dostları, arkadaşları ve sevenleri de Demirci'nin karikatürleriyle birlikte başsağlığı dileklerini sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Yarın toprağa verilecek

Demirci yarın ikindi vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınacak Cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Latif Demirci kimdir?

Latfi Demirci 1961 yılında İstanbul'da doğdu. 1975 yılında, 14 yaşındaki iken ilk karikatürü Gırgır dergisinde yayınlandı. 1978-79 yıllarında Mikrop dergisinde sonraki on yıl boyunca da Gırgır ve Fırt dergilerinde çalıştı. Aynı zamanda Yeni Gündem dergisi ve Söz gazetesinde de çizdi. Ortaöğretimini 1979 yılında sınavla dışarıdan tamamladı. Aynı yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nde başladığı yüksek öğrenimini yarıda bıraktı.

Demirci, 1989 yılında Hasan Kaçan, Ergün Gündüz ve Atilla Atalay ile birlikte Hıbır dergisini kurdu. Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra Demirci, gazetelerde çalışmaya başladı. Nokta, Panorama, Gazete Pazar gibi gazete ve dergilerde çalışan Demirci, Hürriyet gazetesinin birinci sayfasında güncel-politik karikatürler çizdi ve Pazar ekine yarım sayfa hazırladı. Kelebek ekinde de "Evli ve Cepli" adlı çizgi bantı yaptı. 

Sedat Simavi karikatür ödülü

Canavar Koyun Orhan, Arap Kadri, Muhlis Bey ve Mithat-Mirsat tiplerinin çizeri Demirci 2015 yılında Sedat Simavi Karikatür Ödülü'nü kazandı.

 90'lı yıllarda Hollanda, Fransa ve Finlandiya'da karikatürleri sergilenen çizerin,  yayımlanmış on karikatür albümü var: Tarzan, Arap Kadri (1984), The Selamın Aleyküm (1985), Yes Problem (1987), Eyvah Mezun Oldum!.. (1991), Mithat-Mirsat (1991), Nostalcisi Kandilli (1992), Doğuştan Fenerli Mithat (YKY, 1999), Köşeli Türklerden Press Bey (YKY, 2001), Press Bey Millenyum 2000 (YKY, 2000), Bugün, Devlet İçin Ne Yaptın (YKY, 2002).