11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2024 08:33 | Son Güncelleme: 16.03.2024 08:48

Bağımsız İBB adayı Taylan Yıldız'dan NFT satışlı siyasi kampanya

Türkiye’de ilk kez bir belediye başkan adayı seçim kampanyasına fon oluşturmak amacıyla NFT satışı yapmaya başladı. Bağımsız İBB adayı Taylan Yıldız, yaptığı büyük boy NFT resmini kendisine destek olmak isteyenler için piksel piksel satışa çıkardı
Bağımsız İBB adayı Taylan Yıldız'dan NFT satışlı siyasi kampanya

Ülkemizdeki seçim kampanyalarında bir ilk olan kripto para ile siyasete destek uygulaması hafta başında devreye girdi. “İnternetçi Abi” olarak tanınan Taylan Yıldızın oluşturduğu ‘hayalimdeki.istanbul’ adresine girildiğinde, “NFT’den 1 pixel al, hayalindeki İstanbul’u geri al” ifadesiyle karşılaşılıyor.

NFT (Non-Fungible Token) terimi, benzersiz dijital varlıklar için kullanılıyor. Yıldız’ın ‘hayalimdeki Istanbul’ resmî de bu özelliğe sahip. 1 milyon 453 bin pixelden oluşan resmin bir pixeli için 20 Tl ödeniyor. Ödeme kripto para ile yapılabiliyor. Bitcoin hesabı olmayanlar için cüzdan kurulumu konusunda destek sağlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağımsız belediye başkan adayı Taylan Yıldız, çok sayıda kişinin bu yeni yöntemle destek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Özellikle gençlerden büyük ilgi var. Bu, eski usul siyasete adeta bir itiraz halini aldı. Yenilikçi, şeffaf ve adaletli bir pencere açtık. ‘NFT’den 1 pixel al, bir tuğla kaldır’ diyorum. Gençlerin sorun çözme gücünü dijital demokrasiyle göstermek istiyorum. Herkes bütçesine göre NFT alıyor. Bu küçük adımlar aslında ortak bir ideal etrafında kenetlenmeyi ifade ediyor. Hayalimizdeki İstanbul’u geri almak , modern, uygar ve demokratik bir kent yönetimine kavuşmak için seferber oluyor İstanbullu. Buradan elde edeceğimiz gelir de seçim kampanyasında kullanacak. Vergisi tarafımdan ödenecek. “

Taylan Yıldız kimdir?

Tam adı Vedat Taylan Yıldız, 7 Mayıs 1980 yılında İzmir'de doğdu. Röntgen teknisyeni anne ve doktor babanın çocuğudur. Üniversite sınavı Türkiye 31.si olarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nden 2001 yılında mezun oldu. Endüstri mühendisliği alanında Massachusetts Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı ve 2003 yılında Stanford Üniversitesi'nin işletme doktorasının pazarlama programına kabul edildi. Doktora eğitimi srasında Google firmasında yöneticilik yaptı.

Türkiye'ye 2017 yılında döndü. İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener ile tanışan Yıldız, partinin kuruluşunda görev aldı ve genel başkan yardımcısı oldu. 2019 Türkiye yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nı destekledi.

Yıldız, 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AKP grup başkan vekili Tevfik Göksu'nun kendisine "internetçi arkadaş" şeklinde hitap etmesi üzerine gündeme geldi. İstanbul metrosunda ücretsiz internet hizmeti verilmesi için 2020'de "internetçi abi” ve “metroda internet istiyoruz" etiketleriyle bir kampanya başlattı. Kampanya, Ekim 2021'de İstanbul metrosunda ücretsiz internet hizmetinin başlaması ile sonuçlandı.

Yıldız, "internetsiz köy kalmasın" adıyla başlattığı projeyle COVID-19 Pandemisiyle başlayan çevrimiçi eğitim sürecinde çocuklara ve gençlere tablet bilgisayar dağıttı. Yıldız, internet, cep telefonu ve bilgisayarlarda vergilerin azalması gerektiğini ve sosyal medya ağlarında gençlerin özgür olması gerektiğini savunmaktadır.

12 Mart 2023'te sosyal medya platformlarında açtığı canlı yayınla "Mevcut göverimden istifa edip milletvekili aday adayı olmalı mıyım?" sorusunu halka sordu. Büyük bir çoğunluğun bunun doğru bir karar olduğunu belirtmesi üzerine 15 Mart 2023 tarihinde Sarıyer ve İBB Meclisi üyeliklerinden istifa etmiştir.