05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2024 03:59 | Son Güncelleme: 01.04.2024 09:09

Hatay'da seçim sonucu tartışmaları sürüyor: Bu işin peşini bırakmayacağız

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Lütfü Savaş, oy pusulalarının taşınma sürecinde usulsüzlük iddiasında bulunarak "Hatay halkının iradesini kimseye teslim etmeyeceğiz" dedi. Seçim sonuçlarına ilişkin tartışmalar sürerken Cumhur İttifakı adayı Mehmet Öntürk zafer konuşması yaptı
Hatay'da seçim sonucu tartışmaları sürüyor: Bu işin peşini bırakmayacağız

Anadolu Ajansı, Hatay'da sandıkların yüzde 99,7'sinin açıldığını, kesin olmayan sonuçlara göre, AK Parti adayı Mehmet Öntürk'ün 344 bin 765 oyla seçimi kazandığı haberini geçti. AA'nın verilerine göre CHP'nin adayı mevcut başkan Lütfü Savaş ise 340 bin 922 oy aldı. ANKA'nın verilerine göre ise sandıkların yüzde 98,8'i açıldı ve AK Parti adayı Öntürk 231 oy farkla önde. 

"01.30'dan sonra kazandık diye ortaya çıktılar"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Lütfü Savaş, İl Seçim Kurulu'na gittikten sonra çıkışta gazetecilere açıklamada bulundu. Savaş, "İktidar partisinin temsilcileri her şeyi kapatıp gitmişlerdi 23.00'ten itibaren. Ne olduysa 01.30'dan sonra kazandık diye ortaya çıktılar. Ama 168 sandık var daha, biz 8 bin küsür öndeyiz. Nasıl kazandıklarını ilan ettiklerini anlamış değiliz. Bu işin peşini bırakmayacağız Sandıkta kazandığımızı, adliyede veya adliyeye gelmeden önceki pozisyonda kaybetmek istemiyoruz" dedi. 

"Hem tutanakları hem de oy torbalarını alırsanız bu sıkıntı demektir"

Oy pusulalarının taşınması süreciyle ilgili iddialarda bulunan Savaş, "Hatay halkının iradesini kimseye teslim etmeyeceğiz" dedi. Gazetecilerin "Sandıklarda kullanılan oylar, YSK'ye gelirken değişime mi uğradı?" şeklindeki sorusuna Savaş, "Bununla ilgili elimizde çok ihbar var. Birkaç kilometre öteden sandık görevlilerin elinden hem ıslak imzalı tutanakları hem de oy torbalarını alırsanız bu sıkıntı demektir" diye yanıt verdi. Savaş, 9 bin oy farkla önde olduklarını savunarak, "Şu anda Türkiye'de CHP'nin bu konuda yetkin avukatları yola çıkmış durumdalar. İtirazımızı yapacağız. Bu konuda hakkımızı tabii ki alacağız. Bu, sadece bizim hakkımız değil. Hatay halkının da hakkı" ifadelerini kullandı.

Geçersiz sayılan oyları normal bulmadığını ifade eden Savaş, şöyle konuştu: "Tabii mesela şimdi Altınözü'nde sandıkların yüzde 45'inin ne olduğu belirsiz, tutanak ortada yok, sandık ortada yok ve bekletildiğini düşünüyoruz yani bu saate kadar bir sandık sayılmaz mı? İstanbul bitti, Hatay bitmedi. Hatay'da iktidarın beklediği çok şeyler var. Hatay'daki iktidarın beklediği çok şeyleri biliyoruz ama Hatay'ın da hakkı bizim için çok önemli, kutsal. O kutsal hakkı kimseye yedirmeyeceğiz."

Mehmet Öntürk zafer konuşması yaptı

Hatay'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk, Akasya Mahallesi'ndeki konteyner alanda kurulan AK Parti binası önünde toplanan vatandaşlara hitap etti. 

Seçimin kazananının Hatay olduğunu, kenti hep birlikte yeniden inşa edeceklerini anlatan Öntürk, "Bugün burada tarih yazdınız, Allah sizlerden razı olsun. Bugün 10 yıldır Hatay Büyükşehir Belediyesindeki adaletsizliğe son verdik, vicdansızlığa son verdik. Her türlü kirli ilişkiler yapanların oyunlarını bozduk" dedi. Hatay'ın Cumhur İttifakı birlikteliğiyle kazanıldığını dile getiren Öntürk, şöyle konuştu: "Kuruluştan bugüne kadar emek etmiş kardeşlerimiz bir araya geldi. Hatay'ı seven, geçmişte siyaset yapan her partiden dostlar bir araya geldi. Bunların içerisinde belediye başkanları, milletvekilleri, ilçe başkanları ve memleketini seven teşkilat mensubu arkadaşlar vardı, Allah hepsinden razı olsun."