05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 08:33 | Son Güncelleme: 26.03.2024 08:48

Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasında 3 villa polemiği

Murat Kurum, İmamoğlu'nun mal beyanında 3 villayı gizlediği iddialarına açıklık getirmesi gerektiğini söyledi. İBB Başkanı ise "Söz konusu mülkümüz İmamoğlu İnşaat'ın üzerine. Bir şirketin, bir tüzel kişiliğin orada kendi ticari faaliyetlerini, bilançolarını göstermek diye bir şey hukukta yok" dedi
Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasında 3 villa polemiği

Cumhur İttifakı'nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, katıldığı canlı yayında 80 gündür İstanbul'un 39 ilçesine giderek projelerini, hayallerini İstanbullulara anlattıklarını, aralarında bir bağ oluştuğunu, o sevginin, coşkunun kar topu gibi büyüdüğünü söyledi. Gittikleri yerlerde insanların bıkkınlığını, usanmışlığını ve hizmet eksikliğini gördüklerini ifade eden Kurum, "5 yıllık süreçte bakanlara laf yetiştiren, Cumhurbaşkanı'mıza ağza alınmayacak hakaretler eden bir belediye başkanı. İstanbul güçlü, kaynağı her şeye yeter ama bir tarafta 'Engelleniyoruz.' siyaseti. Hep algı, hep bir bahane. Bu İstanbul'u yormuş. 80 günde net bir şekilde bunu gördüm. Bunların çözülmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

AK Parti'nin dün Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği Yeniden Büyük İstanbul Mitingi'ne ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurum, ramazan olmasına rağmen 650 bin vatandaşla büyük coşkuyla bir nevi 31 Mart'ın provasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

"Kendileri miting yapmaktan imtina ediyorlar"

Kurum, mitinge katılımın az olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "Hep aynı işte. Madem öyle sen daha iyisini yap. Kendileri miting yapmaktan imtina ediyorlar. 650 bin vatandaşımız orada büyük bir coşkuyla insan seliyle gelip ramazan günü yüz binlerce kardeşimizle orada o coşkuyu yaşıyoruz. Bir kılıf bulacaklar işte ona da" ifadelerini kullandı. Bu süreçte proje ve vaatlerine ilişkin eleştiri yapılmadığını kaydeden Kurum, 80 gündür yapılanın sadece ufak şeylerden gündem ve algı oluşturulmaya çalışılması olduğunu söyledi.

İmamoğlu'nun mal beyanında 3 villayı gizlediği iddiaları


Ekrem İmamoğlu'nun "Mal varlığını beyan ederken Emirgan'daki 3 villayı gizlediği" iddialarıyla ilgili soruyu "Oradaki mülkümüz vesairemiz de İmamoğlu İnşaat'ın üzerinedir" şeklinde yanıtladığı videonun gösterilmesi üzerine Kurum, şöyle konuştu:

  • Mal beyanından önce bunu açıklamayıp, mal beyanından hemen sonra 3 tane veya 4 tane, bilemiyorum kaç ev 1,5 milyar liralık bir malı siz nasıl alıyorsunuz, bunu İstanbullulara niye açıklamıyorsunuz, neyi saklıyorsunuz? Mal beyanında madem böyle bir malınız var niye açıklamadınız?
  • Hani şeffaf yönetim yapacağız, her şeyimizi şeffaf bir şekilde millete açıklayacağız. Mal beyanında siz bunları belirtmiyorsunuz, hemen sonrasında her ne hikmetse 1,5 milyar liralık malınızı alıyorsunuz.
  • Bunun açıklanması lazım. İstanbullulara bunun net bir şekilde ifade edilmesi lazım. Bir insan mal varlığını niye saklar? Neyse o. Anlaşılan o ki biz 81 ile o afetlerde milletimize villa konforunda evler yaparken rakibimiz kendisine burada villa yapmakla meşgulmüş. Buradan o çıkıyor."

 İmamoğlu: 6 yaşından beri çalışıyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise katıldığı canlı yayında  İstanbul'un her an yatırıma muhtaç bir şehir olduğunu söyledi. Vaadi olmamasına rağmen kentte selin bastığı 160 nokta için milyarlarca lira yatırım yaptıklarını dile getiren İmamoğlu, bugünkü yağmura karşın sel yaşanan tek bir yer olmadığını kaydetti. Babasının kendisini 6 yaşından beri çalıştırdığını, emeğinin, işinin sahibi olmayı öğrettiğini anlatan İmamoğlu, "Dükkanın kepengini açtığımda 6 yaşındaydım. Dolayısıyla ben işimi yaşıyorum. Para kazanmayı, borç ödemeyi bilen bir insanım" dedi. İstanbul'da kendi dönemlerinde daha az gelirle daha fazla iş yaptıklarını söyleyen İmamoğlu, bu durumu "bütçenin bereketlenmesi" olarak nitelendirdi.

İmamoğlu, "Gelir gider farkını sağlıklı bir şekle sokup 4,1 milyar dolar daha düşük para harcayıp 65 kilometre metro yapmak… 10 milyon metrekare yeşil alan katmak bu şehre ve milyarlarca liralık sosyal destek fonlarıyla 100 bin öğrenciye sadece bu sene 750 milyon lira burs verdik. Önümüzdeki yıl 1,5 milyar vereceğiz. Bu koşullarda İSKİ'yi, İETT'yi yöneterek kamu bütçesinde mucize gibi bir 5 yıl var ettik İstanbul halkı adına" dedi.

"Gizlimiz, saklımız yok"

 "Mal varlığınızı Sayın Murat Kurum'dan önce açıkladınız. Ancak İstanbul Emirgan'da 3 villanızın bulunduğu ki bunların toplam değerinin 50 milyon dolar olduğu öne sürülüyor. Yaklaşık 1,5 milyar Türk lirası. Bunu paravan şirketler kullanarak gizlediğiniz iddiası gündemde. Buna ne diyeceksiniz?" sorusuna karşılık İmamoğlu, paravan şirket denilen şirketin İmamoğlu İnşaat olduğunu kaydetti. İmamoğlu, şöyle devam etti:

  • Kişisel mal varlığımın dışındaki gerek olmadan eşimin de mal varlığını koyarak beyan ettim. Tabii aynı zamanda şirket faaliyetleri olan, şirketlerinde hissesi olan bir insanım. Bu daha önceki beyanlarımda da var.
  • Dolayısıyla orada bir değişiklik yok ama bir şirketin, bir tüzel kişiliğin orada kendi ticari faaliyetlerini, bilançolarını göstermek diye bir şey ne hukukta var ne kanunda var ama gizlimiz, saklımız yok. Bizim malımız, mülkümüz ayan beyan vardır.
  • Oradaki mülkümüz vesairemiz de İmamoğlu İnşaat'ın üzerinedir. Firmamız bazen alım yapar, bazen satış yapar. Bazen bir yer alır, proje üretir. Ama söylüyorum yani kuruşu kuruşuna verginizi ödeyeceksiniz. Allah'a şükür devlete bir kuruş borcu olmayan bir aile şirketimiz. Umarım dördüncü nesille devam eder çünkü ekmeğimizi oradan kazanıyoruz.