19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 18:41 | Son Güncelleme: 12.02.2024 19:09

RTÜK'ün CHP'li üyelerinden TRT Haber'in 40 günlük karnesi: AK Parti ve Erdoğan'a 1945, CHP ve Özel'e 25 dakika

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, kamu yayıncısı TRT'nin haber kanalı TRT Haber'de son 40 günde partilere ayrılan süreleri paylaştı. Buna göre Erdoğan ve AK Partili yöneticilerin açıklamaları 1945 dakika canlı olarak verilirken, CHP lideri Özel'in konuşmaları toplam 25 dakika yer bulabildi
RTÜK'ün CHP'li üyelerinden TRT Haber'in 40 günlük karnesi: AK Parti ve Erdoğan'a 1945, CHP ve Özel'e 25 dakika

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, TRT Haber’deki canlı yayınlar ile 6 Şubat depremlerinin yıldönümündeki 24 saatlik yayında  partilere ayrılan süreleri inceledi. Taşçı ve Keser'in bilgi notuna göre 40 günlük dönemde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Partili yöneticilerin konuşmaları TRT Haber ekranlarında1945 dakika canlı olarak yayınlandı. Aynı dönemde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarının ise 25 dakikalık bölümü canlı olarak verildi. 

6 Şubat 2024 tarihli 24 saatlik yayında da Erdoğan ve AK Partili yöneticilere ayrılan süre 1 saat 46 dakikası canlı olmak üzere toplam 6 saat 42 dakikayı buldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de 38 dakika 28 saniye yer verildi.  Buna karşın aynı gün deprem bölgesinde birçok programı olan Özel'in hiçbir konuşması canlı yayınlanmadı, açıklamaları ve katıldığı programlar haber bültenlerinde de yer bulamadı. İYİ Parti heyetinin  Hatay ziyaretine ilişkin habere ise 1 dakika 53 saniye ayrıldı.  Aynı gün AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum 2 dakika 33 saniye, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok 2 dakika 3 saniye ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ise 2 dakika 2 saniyelik haberlerle TRT Haber’de yer alırken diğer partilerin adaylarına ilişkin haberlere TRT haber bültenlerinde yer verilmedi.

Keser: Tam bir karartma uygulanmış

TRT Haber'in seçim döneminde uyguladığı yayın politikasıyla hem kendi kanununu hem de Yüksek Seçim Kurulu kararlarını ihlal ettiğini belirten RTÜK üyesi Tuncay Keser şunları söyledi: "Seçim dönemindeki canlı yayınlarda 78 katlık bir uçurum var. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümüydü ve bütün partilerin etkinlikleri vardı. 6 Şubat’ta AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli yani iktidar grubu, 7 saat 20 dakika TRT Haber’de yer alırken, TBMM’deki ikinci büyük parti olan CHP ve Genel Başkanı Özgür Özel, 24 saatlik yayında hiç görülmüyor. Bir saniye bile haber ve görüntü yok. TRT muhalefet körlüğü içinde. Tam bir karartma uygulanmış. Özel kanallarda bile yapılmayan, milletin parasıyla TRT’de yapılıyor. TRT yönetimi, daha önce yaptığı gibi yine suç işliyor. YSK da RTÜK de seyirci rolünde, bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. TRT Yönetimi, kanunları sürekli çiğneyerek hukuk devleti ilkesini, seçim adaletini ve demokrasiyi baltalıyor, görevi kötüye kullanma suçu işliyor. TRT muhalefet körlüğü içinde. Tam bir karartma uygulanmış... Bu karne, TRT yönetiminin utanç tablosu olarak basın tarihine geçecektir. ”

Taşçı: Bunun adı siyasi garez

RTÜK üyesi İlhan Taşcı ise, "Bu tablo ne gazetecilik, ne televizyonculukla açıklanabilir, bunun adı siyasi garezdir. Hukukun yeniden işlemesiyle birlikte bu yayınların sorumluları hukuk önünde hesap verecektir. TRT ne Zahid Sobacı’nın ne de AKP’nin propaganda aracıdır. Eğer çok istiyorlarsa ceplerinden parasını verip AKPTV kursunlar başına da Sobacı’yı getirsinler" yorumunu yaptı.